Кипърски сериен убиец снимал българска манекенка, докато по това време избивал 7 жени, съобщи в. “Сайпръс мейл”.

Моделът Теа Георгиева разказва, че отношението му било много професионално и той се появявал наред с публични личности като бившия президент на страната Деметрис Кристофиас. 

35-годишният убиец Никос Метаксас е задържан от властите. Той е офицер от армията, но се изявявал и като фотограф. В свое признание от 10 страници военният описва убийствата на пет възрастни жени и дъщерите на две от тях - деца на шест и осем години. Той се свързвал с жените в сайт за онлайн запознанства.

Три от жертвите си захвърлил в куфари в кървавочервеното езеро Мицеро, близо до столицата Никозия. То е силно токсично, тъй като наблизо има изоставена мина.

Килърът имал български корени според местни медии. Майка му е от Стара Загора, а баща му е от Кипър. Родителите му се запознали в България, докато бащата учел у нас. Двойката имала и дъщеря Лени. Преди години те се разделили след тежък развод.

Същевременно бяха намерени 3 тела на жертвите му, а в неделя четвърто тяло е открито силно разложено в куфар с бетонни тежести. То е извадено от токсичното езеро. Свидетели видели, че в събота заподозреният бил отведен от полицията до езерото. Разследването продължава на място в присъствието на съдебни патолози.

Туристи открили случайно първата жертва преди две седмици, след като влезли в стари шахти. Смята се, че две от жертвите -

майка и дъщеря от Румъния, са изчезнали през септември 2016 г., а последната - жена от Филипините - през август 2018-а.

Едното от идентифицираните тела е на Мари Роуз Тубирчио, 39-годишна филипинка. Все още не е ясна съдбата на изчезналата ѝ 6-годишна дъщеря. Другото тяло е на непалка, изчезнала също през 2018-а.

Военният Никос Метаксас е разведен, с две деца. В приложението за запознанства използвал чужда снимка. В него той се запознал с филипинката Мари Роуз, която била женена за румънец, но заради проблеми в брака си търсела нов мъж. Двамата се уговорили да се срещнат. Убиецът я поканил да излязат, но държал да вземе дъщеря ѝ с нея. На 4 май 2018 година тя излязла и никой не я видял след това повече.

“Докато я душах, се чувствах много добре”, признава Метаксас пред съда и разказва, че изхвърлил тялото на детето в езерото. Той твърди, че си падал по филипинки, а една от жертвите си удушил, след като правили секс.

Според източници от полицията обаче жертвите на серийния убиец може да са поне 30 жени

Претърсванията са насочени югозападно от столицата Никозия. В изявление президентът Никос Анастасиадис заяви, че е шокиран от разкриването на толкова много срамни убийства срещу невинни чужденки и деца.

Полицията бе остро критикувана, че не е стигнала по-рано до извършителя след докладването на изчезването на жените. Органите на реда отговориха, че законодателството ограничава работата им, като не им позволява да проверяват доказателства като историята на телефонни разговори без разрешение от съда. То се издава само ако криминалната проява се наказва с над 5 г. затвор.

За последните 4 години в Кипър при мистериозни обстоятелства са изчезнали 22 филипинки. Разследващите проверяват дали жените са имали профили в сайта за запознанства, в който се е подвизавал военният. Издирват се и негови евентуални жертви в Гърция, след като стана ясно, че той е бил там от април до май 2018 г. Докато учел във военното училище, той е живял в Атина.