Австрия обяви днес, че планира да изпрати 651 000 дози от ваксината Pfizer до шест страни от Западните Балкани до август, като част от програмата на Европейския съюз.

Те ще бъдат разпространявани от началото на май, според това кои държави имат най-голяма нужда от тях. Босна и Херцеговина ще получи повечето от ваксините - 240 000 дози, следвани от Албания с 145 000 и Северна Македония с 119 000. Сърбия ще получи 36 000 дози.

През януари Европейската комисия обяви планове за механизъм за споделяне на ваксини. Австрия заяви, че ще действа като координатор на механизма на Западните Балкани и че първото разпределение на дозата може да бъде последвано от второ.

"С тази инициатива показваме, че не оставяме региона настрана", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг на пресконференция.

Австрия посредничи в споразуменията между Pfizer и страните получатели, обяви Министерството на външните работи и обяви, че плащането за тези ваксини е 11 милиона евро. Дозите ваксини ще се заплащат от фондове за помощ от ЕС или потенциални страни кандидатки.

„Това не е свързано с доставките на ваксини в Австрия и други страни членки на ЕС“, каза Шаленберг, чието правителство се справя с нарастващото обществено недоволство от бавната ваксинация.

"Тези дози не идват от националната квота. "ова са дозите, които ЕС изрично запази в началото, за да ги изпрати на своите партньори", каза той.