Косовската полиция съобщи, че е арестувала четирима души, включително две жени, по подозрение за участие в трафик на органи.

Четиримата са заподозрени в "незаконна трансплантация и трафик на човешки органи и клетки", се казва в полицейско изявление.

Те са арестувани в четвъртък по време на акция в частна клиника в района на Прищина, съобщиха от пресслужбата. Един от четиримата заподозрени бе освободен, а трима ще останат в 48-часово задържане.

Конфискуваните доказателства включват копия от медицинска документация и други документи. Не бяха предоставени други подробности.

През април полицията арестува двама лекари и две медицински сестри, работещи в частна клиника в предградие на Прищина по подозрение в подобни престъпления.

През май миналата година съд в Прищина затвори двама косовски лекари за събиране на бъбреци и продажба на органи на богати пациенти на стойност до 100 000 евро всеки.

Двамата извършвали операция на донори на бъбреци, идващи в Косово главно от Турция, Русия, Молдова и Казахстан. Техните бъбреци били продавани на пациенти, предимно израелци. На дарителите плащали по 15 000 евро.

Урологът Лютфи Дервиши и анестезиологът Сокол Хайдини бяха осъдени съответно на седем и половина години и една година.

Снимка: БГНЕС