Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое цялата политическа отговорност за опустошителните горски пожари, които отнеха живота на най-малко 87 души и доведоха до обвинения от страна на опозицията, че правителството не е успяло да защити живота на хората. "Повиках ви тук преди всичко, за да поема политическата отговорност за тази трагедия пред моя кабинет и гръцкия народ", заяви Ципрас пред министрите.

Той добави, че правителството бързо ще даде ход на национален план за справяне с дългогодишните нарушения в строителството и добави, че има индикации, че причината за пожара е палеж. Гръцката опозиция обаче обвини днес правителството в арогантност и неуспех да защити живота на хората в пожара, който опустоши град Мати, предадоха информационните агенции, пише dir.bg.

Основната опозиционна партия Нова демокрация критикува правителството, защото не се е чула нито дума за извинение. Министърът на обществения ред Никос Тоскас заяви снощи, че правителството подозира, че пожарът е бил умишлен. Правителството се защитава, че не е имало време за евакуиране на хората, защото пожарът се разгорял много бързо.