Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Прищина е обявила, че контролира изцяло езерото Газиводе в Северно Косово и посочи, че това би означавало "ново нарушение на Брюкселското споразумение", предаде агенция Бета.

"Днес техният така наречен министър на вътрешните работи (Джелял Свечля) обяви, че те контролират напълно езерото Газиводе, което би означавало ново нарушение на Брюкселското споразумение. Според Брюкселското споразумение полицията в Северно Косово може да отиде там само с одобрението на сърбите, но това не ги интересува", каза Вучич пред репортери в Пожаревац.

По думите му албанците тайно, с подкрепата на най-големите европейски сили, "се опитват тихо да завземат и окупират Северно Косово и Метохия".

"Тъй като вече няма да моля нито един от тях, нито Прищина, нито Брюксел, сега ги предупреждавам да не го правят повече, защото сръбският народ няма да търпи повече насилие и неспазване на международното право", заяви Вучич.

Той каза, че албанците "буквално вилнеят в Косово и Метохия" с помощта на тези, които им "дадоха независимост на тепсия".

Вучич съобщи, че в събота, след заседанието на Съвета за национална сигурност, посветено на сигурността в Косово, ще има "важни съобщения за всички граждани".