55-годишният юрист и политолог Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония. Кандидатът на управляващата партия СДСМ беше обявен за победител във вчерашния балотаж още преди да приключи окончателното броене на бюлетините.

Той спечели убедително с близо 10 на сто разлика ( около 50 000 гласа) срещу фаворита на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Успехът му беше очакван, защото Пендаровски имаше подкрепа на албанското малцинство, което се застъпва за курса на премиера Зоран Заев за присъединяване към НАТО и ЕС. Интригата на вчерашния вот беше дали до урните ше отидат 40% от гласоподавателите, за да бъде признат балотажът за легитимен. В крайна сметка избирателната активност надвиши тази от първия тур и стигна 44,5%. 

Пендаровски бе кандидат на социалдемократите за президент и през 2014 година, но тогава загуби в два тура от сегашния държавен глава Георге Иванов, издигнат от националистите от ВМРО. 
 
"Моята надежда е, че по-голямата част от гражданите на Северна Македония ще припознаят моята концепция, която защитавам месец- месец и половина по време на предизборната кампания, концепция, която носи напредък за всички граждани на републиката, за всички етнически общности", каза Пендаровски.
 
Новият държавен глава е роден в Скопие през 1963 г. завършва право в Скопския университет през 1987 г.  По-късно е доцент в университета „Американ колидж“ , където преподава предмети като международна сигурност, глобализация, световната политика и САЩ, международни организации и институции, външна политика, тероризъм.

През 1998–2001 е ръководител на Аналитично-изследователското управление на МВнР и помощник на министъра по въпросите за връзки с обществеността. През 2001-2004 и 2005-2009 е съветник по национална сигурност и външна политика на двама различни президенти -Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, а междувременно през 2004-2005 е председател на Държавната изборна комисия.

Преди вота за президент в социалните мрежи се въртеше клип, в който Пендаровски като опозоционер заявява, че трябва да се "вземе душата" на всеки, който дръзне да си помисли, че Македония може да си смени името. Сега той яростно защитава Преспанския договор между Скопие и Атина, по силата на който западната ни съседка вече се нарича Северна Македония.