Албанския премиер Еди Рама произнесе реч на 76-а сесия на Общото събрание на ООН. Рама призова за признаване на независимостта на Косово, съобщава албанското издание Екзит.

Според рама за 13 години независимостта на Косово е допринесла за мира и стабилността в региона. Според него диалогът между Косово и Сърбия може да завърши само с признаването на Косово като независима държава от страна на Сърбия, с което е повторил позицията на косовските власти, посочва Екзит.

Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 година, като досега 97 от 193-те страни членки на ООН са го признали за независима държава.

Косово не е признато от страни, които има конфликтни области като Румъния, Испания, Кипър и други. Сърбия е най-голям противник на независимостта на Косово. 

Отношенията на албанския премиер и сегашното ръководство на Косово остават хладни. Причина за охладняването е, че по време на двата си мандата като премиер Еди Рама работи успешно за укрепване на отношенията със Сърбия, включително в рамките на инициативата "Отворени Балкани", докато косовският премиер Албин Курти е решителен противник на инициативата.