Албанският министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку призова гражданите да спестяват електроенергия в условията на енергийна криза, която се очаква да се влоши през есента, съобщава сайтът "Албениън дейли нюз".

Във видео, споделено в социалните мрежи, Балуку съветва албанците как да пестят енергия, включително като използват пералните машини възможно най-рядко и като перат дрехите на 30 градуса.

"Пестим енергия, за да я имаме!", написа министърът.

В предишна публикация в социалните мрежи Балуку призова албанците да изключват ненужното осветление, когато не са си у дома.

"Да пестим електроенергия сега по време на световната криза е задължение на всеки гражданин. Преди да напуснете дома си, уверете се, че всички лампи са изключени. Избягвайте ненужното осветление, когато не сте си у дома", написа Балуку по-рано този месец.

Албанската енергийна корпорация също призова битовите и енергийните потребители да пестят електричество и да намалят потреблението на фона на глобалната енергийна криза и растящите цени на електроенергията в цял свят, предаде АТА.

Същевременно правителството обяви, че сметките на домакинствата, които имат потребление над 800 киловатчаса на месец, може да бъдат увеличени според пазарните цени от 1 октомври.