Земетресение с магнитуд 5.8 разлюлява Турция през лятото на 2016 г. и продължава... 50 дни, но никой не разбира, сочат данните от ново проучване, цитирано от Daily Mail. Тектонският феномен, известен като бавно земетресение, е регистриран на няколко километра южно от Истанбул, но жителите на мегаполиса не забелязват.

Земетресенията са често срещани в региона, който е сеизмична зона, и доста силни трусове са записани в историята му. За разлика от обикновените земетресения обаче, бавните включват много постепенно движение по протежение на разлом. Те не освобождават нито една от вредните сеизмични вълни, които нормално бихме очаквали, което означава, че не се стига до разлюляване на земята. Въпреки това те създават смущения в горния слой на почвата, които могат да бъдат изследвани.

През 2016 г. линия на разлом, преминаващ под Мраморно море, се раздвижва, което води до бавно земетресение, пише profit.bg. Група изследователи по онова време разполагат с включени измервателни уреди, които записват труса, продължил повече от два месеца. Учените наричат тези земетресения "фантомни" и откриват, че те се случват по целия свят. 

Най-дългото подобно събитие, записвано някога, е регистрирано в Аляска. То е произвело земетресение с магнитуд 7.8, което продължава девет години.

Изследванията сочат, че по тези бавни трусове могат да се предскажат по-опасни земни движения в бъдеще. Най-силното регистрирано земетресение в Япония - 8.9 по Рихтер, последвано от цунами през 2011 г., е предшествано от бавен трус, който, според експерти, може да го е предизвикал.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Earth and Planetary Science Letters.