Гръцките власти прибраха телата на три непълнолетни деца и спасиха 19 мигранти, включително осем деца, от скалист бряг на остров Хиос, предаде Ройтерс, като се позова на гръцката брегова охрана. 

"Това са три момичета на 5, 7 и 10 години", каза гръцката брегова охрана пред Франс прес.

Предполага се, че мигрантите са стигнали до острова в Егейско море близо до Турция на гумена лодка. Според ЕРТ, цитирана от Франс прес, на борда на лодката е имало 27 пътници, предимно афганистански бежанци, но според бреговата охрана броят на пътниците на лодката, транспортираща мигрантите от турския бряг, разположен на няколко километра от Гърция, остава "неясен към момента".

Гръцките власти са били предупредени от трима афганистанци, които са били на борда на лодката, и са успели да доплуват до остров Хиос посред нощ. Полицията и пожарникарите също са мобилизирани, за да се притекат на помощ на оцелелите и да помогнат в издирването на потенциално изчезнали.

Гърция е предпочитан вход към територията на Европейския съюз за мигранти и бежанци от Близкия изток, Африка и Азия от 2015 г., когато близо 1 милион души пристигнаха на нейните острови, припомня Ройтерс. Цифрите спаднаха значително, преди да се повишат отново миналата година до 41 561 пристигания по море. Около 10 163 мигранти са достигнали Гърция по море само за тази година, предаде БТА.