Любители месари са ранени в Турция. Това се е случило в първия ден на Курбан байрама, съобщи министърът на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа.

Празникът Курбан байрам, най-важният в мюсюлманския календар, известен още като Празник на жертвоприношението, отбелязва жертвата, която Бог изисква от Авраам да направи, искайки живота на сина му, който в крайна сметка бива пощаден.

Пострадалите са около 16 000 души, те са се явили в здравните центрове с наранявания, получени по време на жертвоприношението, обясни още Коджа в социалната мрежа X. Според официалните данни през четирите дни на празника миналата година в Турция са пострадали близо 30 000 души.

"Фактът, че жертвоприношенията не се извършват от професионалисти, е причина за тези ситуации", добави министърът, като призова тези, които все още не са принесли животните си в жертва, да бъдат внимателни.

По думите му 1274 души са пострадали в столицата Анкара, 840 в западния мегаполис Истанбул и 416 в Измир. "Около 16 000 души няма да могат да се насладят на празненствата толкова, колкото биха искали", отбеляза той, цитиран от БТА.

По повод Курбан байрам турците принасят в жертва предимно овце и кози, а най-богатите - и волове.