На всяка дама се е случвало да и изникне непредвидена ситуация или важна среща, в следствие, на което времето да я притисне или просто да няма свободни часове в салона за красота. Понякога, фактор са и средствата, тъй като не всеки път може да отделим от бюджета си, за да прибегнем до услугите на професионален гримьор. 

Оказва се, че да изглеждаме красиви не е толкова трудно, колкото изглежда. За някои от нас боравенето с палитрите, четките, спиралата и молива изглежда като цяло изкуство, но не е неосъществимо, стига да имаме лесни насоки и да не допускаме грешките, които по принцип правим. 

Тук идва на помощ професионалният гримьор Бояна Петрушевска, която дава ценни съвети как да се гримираме сами пред огледалото вкъщи и да изглеждаме все едно сме излезли от салона за красота. Все пак никой не се е родил научен.

Бояна Петрушевска е make-up артист и бюти блогър от Пловдив. През 2012 г. стартира личен си блог за красота, а година по-късно започва да се занимава професионално с грим. 
 

Подготовка на кожата

Преди да извадим четките и палитрите, първо трябва да подготвим лицето за нанасяне на последващите продукти. Ако случайно нямате подходящ почистващ продукт, ексфолирайте кожата на лицето и тялото с „помощници“ от кухнята - кафе, сода, захар. Разтъркайте с кръгови движения на влажна кожа и ще видите колко по-гладка е тя след това. Ако Т-зоната е склонна към омазняване и образуване на черни точки, можете да ги премахнете с лентички или маска за отпушване на порите.

Неоформените вежди могат да саботират и най-красивия грим, затова отделете време и почистете добре всички излишни косъмчета или посетете специалист, който да ги оформи.

След всички тези процедури, кожата на лицето е добре почистена от мъртвите клетки, гладка и сияйна. Какво не бива да забравяме? - Хидратацията. Нанесете хидратиращ продукт за Вашия тип кожа и можете да бъдете сигурни, че гримът Ви ще стои безупречно!

Грим на очите

За да постигнете наситен и равномерен цвят на сенките за очи, задължително използвайте база за сенки. Избягвайте прекалено тъмните нюанси сенки за ежедневието – по-добре е да заложите на семпъл и лек, но добре изпълнен грим, който подчертава естествената Ви красота.

Случвало ли Ви се е да гримирате очите и да нанесете сенките толкова близо до веждите, че накрая просто да се изтриете? Ето и един малък трик, с който да разберете докъде трябва да се нанасят сенките на подвижния клепач. На отворено око отбележете с неутрален нюанс сенки сгъвката на клепача и я свържете с долния клепач. Целта е да е получи форма като буквата V, обърната настрани. Разнесете добре и след това поставете сенки от основата на миглите нагоре към преливката. По този начин няма как да излезете извън очертанията на подвижния клепач.

Подобен трик можете да ползвате и при поставянето на очна линия. След като сте направили очната линия на подвижния клепач, на отворено око оформете опашката, гледайки напред в огледалото.

Почистете падналите сенки под очите и можете да преминете към грима на лицето.

Грим на лицето

Преди да поставите фон дьо тен, изполвайте матираща база за грим за смесена кожа или хидратираща за нормална към суха кожа. Ако искате лицето да стане супер сияйно с ефект на мокра кожа, под фон дьо тена можете да поставите течен хайлайтър.

За да определите правилния нюанс фон дьо тен, тествайте цвета върху челюстта, но никога върху ръката. Ако лятото обичате кожата Ви да е с лек загар, а зимата лицето Ви е по-бледо, за да избегнете търсенето на различен нюанс фон дьо тен за всеки сезон, можете да смесвате два нюанса – светъл и тъмен със съответния подтон – жълтеникав или розов.

За да изглежда гримът Ви хармоничен, е добре да съчетаете гамата на сенките с тези на ружа и червилото. Бежово-кафявата гама си отива с всякакви цветни акценти, така че за тези нюанси сенки можете да изберете както прасковен руж и неутрално червило, така и такива с розовеещ оттенък.

След като сте направили грима на лицето, подчертайте веждите. Тук изборът на продукти е огромен – предлагат се моливи, сенки, гелове и спирали за вежди. Златното правило при оформяне на веждите е, че съотношението между дължината на тялото и опашката на веждата трябва да бъде 2:1. Нанесете избрания от Вас продукт първо в средата на веждата и го прелейте към началото – там веждите трябва да са една идея по-светли.

Ако искате да научите още трикове как да се гримирате бързо в ежедневието и да постигате професионален резултат сами, заповядайте на еднодневния уъркшоп „Грим за себе си“! Той се провежда всеки месец от професионален гримьор Бояна Петрушевска в Beauty Shop Hair Aesthetics.

Ако желаете, можете да вземете със себе си собствени продукти, за да научите как да ги използвате правилно или да се запознаете с продукти на професионални марки. Всяка дама получава сертификат за участие и подаръци.