Година по-късно и след много перипетии и ограничения 32-те Летни олимпийски игри в Токио ще бъдат официално открити днес. Церемонията по откриването започва в 14:00ч. Олимпиадата ще се проведе от днес 23 юли до 8 август.

Заради коронавирусът игрите се превърнаха в първите, които са отложени - вместо през 2020г. те ще се проведат през тази година. Това ще са първите игри без публика не само на откриването, но и на цялата Олимпиада, а причината отново е коронавирусът, което пък доведе до много ограничения за спортистите, треньорите и хората от делегациите на отборите. 

Олимпиадата реално вече започна. В последните два дни се провеждат състезания в софтбола при жените и футбола при мъжете и жените. 

Преди официалното откриване днес ще се проведат и състезания по стрелба с лък и гребане. 

От утре започва и раздаването на първите медали на игрите. Ще бъдат раздадени общо 11 комплекта медали. 

Общо на Олимпиадата ще бъдат раздадени 339 комплекта медали, а в леката атлетика ще бъдат раздадени най-много - 45, а след това е плуването с 35. Именно тези два спорта винаги са били и в основата на олимпийската програма и се гледат най-много от публиката. 

България ще бъде представена на игрите от 42-а спортисти в 14 вида спорт. 

Знаменосци за откриването на нашата делегация ще бъдат Мария Гроздева и пловдивчанинът Йосиф Миладинов. 

Освен плувецът Йосиф Миладинов от пловдивските спортисти на игрите ще ни представят още плувкинята Диана Петкова, атлетката Габриела Петрова и джудистът Янислав Герчев, както кануистката Станилия Стаменова, която за съжаление от началото на годината вече не се състезава за пловдивски клуб. 

България не е имала олимпийски шампион от 2008-а година, когато Румяна Нейкова спечели олимпийския златен медал. В миналата Олимпиадата в Рио през 2016-а година страната ни спечели три медала - сребро на Мирела Демирева в леката атлетика, бронз на Елица Янкова в борбата и бронз на ансамбъла ни по художествена гимнастика.

Игрите ще се проведат за втори път в Япония, след като през 1964г. се провеждат отново в Токио. 

Това са най-скъпите игри в история, след като организаторите обявиха, че са похарчени 15.4 млрд. долара за организацията на Олимпиадата.