Ситуацията около басейн "Младост" продължава да бъде неясна. Финансиране няма, а проектът поскъпна още повече. Припомняме, че в Пловдив трябваше да бъде изграден 50-метров басейн с олимпийски размери. За целта до стария басейн "Младост" беше направен само един изкоп и след това се оказа, че пари за довършването на басейна няма. 

Зико ще иска пари от правителството за ПК „Младост”, цената му ще е по-висока от 13 млн. леваЗадължени сме към плувците, които спечелиха две от общо трите квоти на пловдивски спортисти за Олимпиадата, каза кметът

Родители на децата, които плуват, треньори, ръководители и самите деца започнаха организирането на подписка за бъдещето на басейна. Целта е да бъдат събрани 10 000 подписа. Организаторите на подписката заявиха, че ако и след нея няма резултат, са готови да излязат на протест за басейна. 

Проблемът с басейна е огромен, защото в него тренират ежедневно над 200 деца. Треньорите са принудени да направят шест коридора - вместо нормалните пет. Отделно в един коридор има по 10-12 деца, а понякога и по повече. Старият басейн е 25-метров и не стига за четирите клуба, които тренират в него -  освен трите плувни клуба - Младост 91, Спринт и Пловдив 2019 в плувния комплекс тренировки провежда и клубът по триатлон Три-екстрийм.

Пловдив продължава да дава най-големите успехи на българското плуване. Йосиф Миладинов донесе първия исторически медал на България на европейското първенство за мъже и жени на 50-метров басейн преди месец в Будапеща. Миладинов заедно с най-добрата ни плувкиня Диана Петрова ще участват на олимпийските игри в Токио през това лято. 

Пловдив дава най-добрите плувци, но няма нов басейн, в който да трениратЧетири клуба тренират на 25-метров басейн, коридорите са разделени на шест, а децата са над 200 на ден

В градове като Бургас, Варна, Сандански и Благоевград има чисто нови басейни, но не и в Пловдив. Това пък е доста голяма антиреклама за града ни. Причината е, че националите могат да идват и да провеждат лагерите си за предстоящите европейски, световни първенства и олимпиади в Пловдив. Освен това в родния си град могат да плуват и Йосиф Миладинов и Диана Петкова, които в последната една година почти не са тренирали на басейн "Младост".

TrafficNews се свързва с Теодора Кръстева, която е един от организаторите на подписката. 

"Целта е да съберем 10 000 подписа. Всеки родител събира различна бройка, до момента съм събрала подписите на 50 човека. Решихме всичко да стартира на новото, за да сме легитимни. Това не се случва за пръв път. През 2018-а година пак бяха събрали подписи, но тогава не ни се получиха нещата. Решихме да направим нова подписка, за да няма дублирани имена от старата. Все още нищо сериозно няма от Общината за съжаление. Направи се басейнът Бургас за отрицателно време, а ние даваме олимпийски звезди и шампиони на българското плуване, а нямаме нормален басейн. Нямам думи, че това се случва. Това ни е болна тема на цялата плувна общност в Пловдив. Малките се учат да плуват, а главичката му е в краката на детето от пред. Нашите треньори са за медали - очите им са на шест на всяка тренировка. Пуснали сме и петиция във Фейсбук. Вече получаваме и по-голям отзив. Въпросът е имаме ли шанс да се случи. Ние нямаме отговор от Общината. Ако и след тази подписка не ни обърнат внимание ще излезем на протест. Това е престъпление, не само към децата ни, които плуват, но и към града ни. Въпреки тази мизерия, в която тренират децата упорито печелят медали. Ние сме една общност и сме обединени твърдо да имаме басейн", заяви Теодора Кръстева.

Миналата седмица кметът Здравко Димитров обеща, че ще потърси средства за строежа.