В последните години Пловдив дава най-добрите плувци на България. Нина Рангелова дълги години беше най-добрата ни плувкиня. Сега отново пловдивчанка е най-добрата ни плувкиня – Диана Петкова, а пловдивчанинът Йосиф Миладинов заедно с Антъни Иванов са най-добрите ни плувци при мъжете. Миладинов успя да спечели и квота за Олимпиадата през 2019-а година и постоянно подобрява националните рекорди. 

Изкоп за 500 000 лева вместо модерен басейн за 13 млн. лева в ПловдивНе се вижда надежда скоро плувния комплекс „Младост” да бъде ремонтиран

За съжаление нито Петкова, нито Миладинов вече тренират в Пловдив. Диана Петкова замина за САЩ в началото на година, където ще продължи образованието си и ще се развива в плуването. Йосиф Миладинов в последната година почти не тренира в Пловдив. Той е на централизирана подготовка с националите. Друг от най-добрите пловдивски плувци Владислав Терзиев, който също счупи няколко национални рекорда премина във варненския Черно море, като една от причините е именно по-добрите условия за тренировки в морската ни столица.

В последните години бяха направени басейни във Варна, Бургас и Благоевград. В Сандански също има много добър плувен комплекс, който е на открито. В Пловдив също имаше проект за нов 50-метров басейн с олимпийски размери, който да разполага с всичко най-добро по европейските стандарти - различни помещения, зали, съблекални и хубави трибуни. За съжаление до моментът басейнът все още не е построен. Точно до басейн "Младост", който поема целият поток от плуващите в Пловдив беше заградено място за строителството на басейна. Беше налят бетона, но се оказа, че пари няма и той остана в това положение вече от над година и половина. Надеждата на клубовете в Пловдив е това да се промени, а последната надежда е европейска програма, по която да се кандидатства за финансиране и басейнът да бъде завършен. 


От година и половина новият басейн изглежда така 

В момента в басейн "Младост" тренират над 200 деца всеки ден. Половината от тях тренират двуразово. Няма проблеми с водата, съблекалните, басейнът е чист, но е прекалено малък. Басейнът е 25-метров и е тесен за всички, които тренират. Това налага промяната на коридорите, които по стандарт трябва да бъдат пет, но са разделени на шест, за да има повече място. Често се случва в един коридор да има по 6, 7, 8 плувци. 

Четири клуба тренират в басейн "Младост", освен трите плувни клуба - Младост 91, Спринт и Пловдив 2019 в плувния комплекс тренировки провежда и клубът по триатлон Три-екстрийм. Басейнът е зает почти през цялото време, но все пак клубовете успяват да се справят със сложната задача да тренират в доста по-малък басейн. Проблем е за децата, които са на обучение за тях почти няма време. 


Пловдивчанинът Йосиф Миладинов ще участва на Олимпиадата в Токио, но няма да тренира в родния Пловдив преди игрите 

"Събират се много деца, по стандарт коридорите са 5, но са направени 6, за да има повече коридори, защото не достигат. Коридорите са препълнени. Това е изключително желан спорт и за здраве и за състезание. Правим компромиси. Трудно е много, шумно и тясно е и въпреки всичко пловдивското плуване се справя много добре. Ако има такъв басейн ще вдигне много повече нивото ни и като постижения и ще можем да вкараме още повече деца в басейна. Благоевград например след като беше построен басейнът вдигнаха много нивото си. Ние се принуждаваме да ходим на лагер при тях или в Сандански. Затова ни бягат и състезатели. Силните състезатели нямат условия тук да се подготвят и ходят по други градове или заминават в чужбина, за да може да продължат развитието си. Йосиф Миладинов е на централизирана подготовка с националния отбор от една година и почти не тренира тук. Владислав Терзиев отиде във Варна и се състезава за Черно море. Състезателите на високо ниво търсят други места", заяви пред TrafficNews председателят и треньор на ПК Пловдив 2019 Славяна Раденкова. 


Най-добрата ни плувкиня Диана Петкова ще тренира и учи в САЩ

"Искрено се надяваме басейнът да стане, защото това ще помогне много на пловдивското плуване. Националните отбори ще идват тук на подготовка. Ще идват чужди клубове и чужди национални отбори на лагери", заяви още треньорката. 

"В Благоевград вече от няколко години функционира нов басейн и те дръпнаха в плуването сериозно. В Бургас, Варна и София си имат басейни. Ние тренираме на 25-метров басейн три клуба. Децата стават повече, а басейна си е един и същи. Разделен е на шест коридора. Когато започнат да да плуват си удрят ръцете. По 6,7,8 човека плуват в един коридор. Работата е доста трудна. Без 50- метров басейн пловдивското плуване няма да може да дръпне много напред, колкото и да се стараем", заяви пред TrafficNews треньорът на Младост 91 Стефан Георгиев.