Промени в Лигата на нациите по волейбол за мъже в един глас поискаха треньорите на България, САЩ, Сърбия и Иран преди последния турнир от редовната фаза на надпреварата в пловдивската зала Колодрума през уикенда. Претенциите са свързани с натоварената програма и огромните разстояния, които отборите трябва да изминават всяка седмица. Така например България участва на 5 турнира в рамките на малко повече от месец - първият бе в Аржентина, вторият в Китай, третият във Варна, четвъртият в Бразилия и петият - сега в Пловдив. Така всяка седмица отборът трябваше да пътува хиляди километри до другия край на света, мачовете са всеки петък, събота и неделя, а време за тренировки и аклиматизация няма. Това принуди почти всички отбори да играят с по-разширени състави и да дават почивка на звездите си.

Има конфликт. Спонсорите и телевизиите искат възможно най-добрия продукт, има подписани договори и промени не можеха да се правят. В същото време отборите невинаги можеха да използват най-силните си състезатели, тъй като трябваше да им дават почивка. Здравето им е най-важно, те играят тежки сезони и в клубовете си. Това са двуметрови мъже, които пътуват хиляди километри в икономична класа. Искахме поне да ни се осигури бизнес класа и да се ревизира календара, така че да се съберат турнирите в по-близки региони, но това остана без последствия. Песимист съм за бъдещето на този формат, заяви селекционерът на Сърбия Никола Гърбич. Всички останали се съгласиха с него, а старши треньорът на България Силвано Пранди внесе повече яснота. Той е участвал в работна среща през април, на която са били обсъждани тези проблеми. Било е взето решение да се сключи договор с фирмата, изготвяща календара в шампионата на НБА, която е разделена на Източна и Западна конференции и там пътуванията са много. Така се надяваме километрите, които отборите ще изминат за участие в Лигата на нациите да бъдат намалени с около 110 000. В момента тимовете са принудени да пътуват около 700 000 километра за участие в срещите от турнира, каза Пранди.

Всички наставници изразиха възхищението си от Пловдив и от зала Колодрума, в която ще се играят срещите от петък до неделя. Отчитам като пропуск в общата си култура, че едва днес разбрах, че Пловдив е най-древният град в Европа. Иначе бившият ми възпитаник - пловдивският волейбилист Венци Симеонов, ми е разказвал много за града и още оттогава съм с отлични впечатления, които сега се потвърждават. Имам слабост към колоезденето, така че залата ми харесва още повече. Надявам се на подкрепата на публиката, дано изглеждаме по-добре с присъединяването на някои от основните ни състезатели за мачовете под тепетата, каза италианският специалист. Наставникът на Иран Игор Колакович заяви, че цел номер 1 е класиране на отбора му за финалите в САЩ. Азиатският тгим е с огромни шансове, след като в момента заема 2-ро място в класирането. Американците са с експериментален състав в Пловдив, тъй като титулярите се готвят за финалите, на които са домакини от 10 до 14 юли в Чикаго. У дома си е и селекционерът Джон Спероу, а в Пловдив е помощникът му Роб Нилсън. Сърбия също ще изпробва млади играчи, след като няма шанс за заключителните срещи.

Билетите за мачовете в Пловдив са в продажба онлайн на ticketportal.bg, както и в партньорската мрежа – в OMV, книжарници Booktrading, Office 1 Superstore. Пропуските са разделени на три категории спрямо местата в залата, а цените им са по 10, 15 и 20 лева на ден. Пакетните билети включват всички мачове от трите дни на турнира и са на цени от 25, 40 и 50 лева. В Пловдив билети се продават и на касата на Дом на културата. А в дните на мачовете (28, 29 и 30 юни) феновете ще могат да закупят билет и на касата на „Колодрума“, която ще е отворена от 14 часа.

Първите мачове започват в 17 часа, а вторите - в 20,40 часа. Българският национален отбор играе винаги от 20,40 часа - в петък срещу САЩ, в събота срещу Иран и в неделя срещу Сърбия. Турнирът откриват Сърбия и Иран в петък от 17 часа.