Женският баскетболен отбор на Академик Пловдив се възражда и през новия сезон ще играе в елитната група. Тимът бе официално представен днес в зала Сила, където ще тренира  и ще провежда срещите си. Президент на клуба е една от емблемите на Академик – треньорката Тодорка Николова, администратор ще е Пламен Стоянов, старши треньор – Кирил Стоянов. Последните двама бяха съответно председател и треньор на Асеновец и с помощта на няколко момичета от Асеновец са част от инициативата. Помощник-треньор ще бъде Елена Петрова.

В Академик ще играят едни от най-известните пловдивски баскетболистки Вера Перостийска и Ани Римпова. Други по-опитни състезателки в отбора са Тони Николова, Деси Хилиндарова и Ани Димова. Останалите момичета са студентки и девойки старша възраст. Преди известно време Вера обяви края на кариерата си, но се е съгласила да помогне за възраждането на женския баскетбол в Пловдив.

Ще ни бъде много трудно като финанси, но смятам, че като президент на клуба ще се справя, заяви Тодорка Николова. Беше ни страх, но решихме, че в гората няма мечки и стартирахме този проект, допълни тя. Отправяме апел към бизнеса, ако някой има желание – нека подаде ръка на женския баскетбол в Пловдив. Определено имаме нужда от помощ, а началото е най-трудно, каза администраторът Пламен Стоянов.

Уверен съм в успеха на този проект, защото Тодорка Николова и Пламен Стоянов са хора, които като се захванат с нещо, го  правят. Този отбор трябва да го има, защото е грехота в Пловдив да няма женски баскетбол. Нашият град е бил столица на този спорт, благодарение на шампионските титли, купите на България, европейските финали, призовите места на Марица и Академик. Знам, че няма да се откажат, на добър път, пожела доайенът на пловдивския баскетбол Станко Стоянов.