Българинът Петър Стойчев по страхотен начин спечели историческото плуване в ледените води на Антарктида тази сутрин. Той отвя конкуренцията с цяла минута в първия в историята организиран плувен маратон на континента с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, роденият в Смолян плувец дори си позволи да направи шоу в последните метри, в които плува бътерфлай. 15 плувци от 9 държави взеха участие в невероятно тежкото състезание. Типично за този край на света веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг, като температурата на въздуха варираше около минус 2 градуса. На водата минус 0.8 по Целзий.

Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напрежение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето че вече всичко е в историята и слава богу, българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало.  Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. 

Важното е, че всичко мина както трябва. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометъра показа 30.8 . Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първият победител в маратонско плуване на Седмия континент.  На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията.  Предстои обаче тежко пътуване за  връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая ( Аржентина) след няколко часа и капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко, каза по сателитната връзка Петър Стойчев., цитиран от sportal.bg.

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията, беше 11:08:38 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) – 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.