Двукратната носителка на приза Спортист номер 1 на Пловдив Станилия Стаменова ще се превърне в обект на благородна инициатива утре вечер. Трима колекционери и галеристи от Пловдив се обединяват, за да й подадат ръка и да й помогнат да се подготви още по-добре за основната й цел – олимпийските игри в Токио през 2020 година. За тази цел на 8 ноември от 18.30 часа галерия "Aeterna" ще представи изложбата си "Кауза: Олимпийски надежди".  Христо Чиплаков, Димитър Инджов и Стоян Даскалов ще дарят безвъзмездно по 5 картини от своите художествени колекции. Изложбата ще представи общо 15 платна на съвременни творци, а всички средства, събрани от продажбата на картините, ще отидат в подкрепа на Станилия.

Световната и европейска шампионка по кану е родена в София, но от няколко години се състезава за пловдивския клуб Тракия, за който постигна най-големите си успехи.  В специално интервю за TrafficNews.bg състезателката споделя впечатленията си от благородната инициатива, разказва за изминалия сезон, кариерата си, амбициите си занапред.

- Станилия, как се роди идеята да бъдеш подкрепена от тази инициатива?

Инициаторът е Стоян Даскалов, който държи галерия „Aeterna“. Той ми симпатизира и след като отвори галерията ми подхвърли, че иска да ми помогне и по някакъв начин да се превърне в част от подготовката ми и осъществяване на целите ми. Винаги се е опитвал да ми помага, а за тази идея ми спомена още през пролетта. Отвърнах му, че много други хора се нуждаят от подобна помощ, но той държеше да го направи. След това организира всичко и успя да включи и други хора в каузата, които искат да допринесат с нещо. Идеята ни е да вкараме едно кану в галерията, да съчетаем спорта с изкуството, да запознаем хората с нашия спорт. Все пак в Пловдив има прекрасна гребна база.

- Ти самата как прие тази инициатива?

Останах много приятно изненадана и съм безкрайно благодарна. Рядко се правят такива жестове. Изкуството да помогне на спорта – това е прекрасно и мисля, че до момента подобно нещо не е правено. Подобни инициативи заздравяват връзката между българите, обединяват ги. Това трябва да служи за пример за в бъдеще.

- Доволна ли си от сезона тази година?

Последните 2 години бяха по-тежки за мен, най-вече като организация. От началото на тази година работя с треньор, когото аз самата си избрах и нещата минаха по-леко като подготовка. В момента сме със сръбския специалист Драган Павлич, който работи и с турския женски тим по каяк. Реално сме един сборен отбор. Повече пътувам по лагери – в Турция, в Сърбия, за да работим съвместно. Нещата с него са по-спокойни и организирани. Целта ми бе да вляза на финала на олимпийската дисциплина – 200 метра на световното в Португалия, където се класирах седма. Имах възможност и за медал, но месец преди шампионата направих дискова херния, получиха се и други проблеми, които оказаха влияние. Но смятам, че нещата вървят добре.

- Каква е основната ти цел за следващата година?

Основната ми цел е спечелването на олимпийска квота. В Токио през 2020 година дисциплината 200 метра женско кану влиза в олимпийската програма. Това ми е и коронната дисциплина. За целта трябва да се класирам сред първите 5 на световното в Сегед догодина. През 2020 година ще има и две Световни купи, първите места от които също осигуряват квоти. Класирането на олимпиадата е трудно, но не и непостижимо. Със съвети продължава да ми помага и Николай Бухалов, с който постигнах най-големите си успехи.

- Изчистиха ли се вече проблемите с федерацията, които имаше?

Разногласията ни бяха в чисто организационен план, но нещата вече са различни към по-добро. Виждам желание у хората от федерацията да ми помагат с каквото могат. Пък и няма много време до олимпиадата. Аз имам желание да се състезавам и да нося медали на България. И от двете страни има желание за работа, нещата са изчистени. Световното е в края на август и в момента изготвяме програмата за подготовката ми за следващия сезон. Закупени са и новите стартови устройства, които ще бъдат сложени на гребния канал. Ще работим и за стартирането, тъй като на световното загубих доста на старта и това бе една от причините да не успея да спечеля медал.

- Кое е определящо в спринтовата дисциплина 200 метра кану?

Съвкупност от доста неща. Основно от скоростно-силова издръжливост и техника. Трябва да си силен и в същото време – техничен, да возиш добре лодката. Ако си само силен – реално копаеш на едно място. Ако си само техничен – лодката няма нужната скорост. Но и двете не са достатъчни без психическа устойчивост, спокойствие и увереност.

- Чувстваш ли се вече повече пловдивчанка, отколкото софиянка?

Да, абсолютно. Почти цялото време прекарвам в Пловдив, рядко си ходя до София – да свърша някоя работа и да видя семейството си. Тук се чувствам прекрасно, градът е по-сплотен, вече имам много приятели, гребната база също е тук. Благодарна съм на всички хора около мен.

Трима колекционери от Пловдив представят “Кауза: Олимпийски надежди“Всички средства от 15-те картини ще отидат за Станилия Стаменова