Трима колекционери и галеристи от Пловдив се обединяват, за да подадат ръка на спорта. На 8 ноември галерия "Aeterna" ще представи изложбата си "Кауза: Олимпийски надежди". 

За целта Христо Чиплаков, Димитър Инджов и Стоян Даскалов ще дарят безвъзмездно по 5 картини от своите художествени колекции. Изложбата ще представи общо 15 платна на съвременни художници, които ще търсят своя нов дом, а всички средства, събрани от продажбата на картините, ще отидат в подкрепа на една от най-ярките звезди на спортния хоризонт - Станилия Стаменова. 

"Изложбата е израз на нашите убеждения, че българската култура е сложно еклектично съчетание между всички постижения на талантливите, борещите се - на тези, които прославят страната ни. В родината ни има безброй кадърни млади хора, които имат огромен потенциал и заложби, а за да ги развиват е необходима една мотивираща среда. Отговорност за изграждането на такова поле за развитие няма само политическия елит, отговорността носим всички ние като общество, което ражда и излъчва тези таланти", посочи Стоян Даскалов, собственик на галерия "Aeterna" пред репортер на TrafficNews.bg

Меценатите започват тази инициатива с надежда, че ще срещнат достатъчно единомислещи, за да превърнат този акт в една устойчива кауза, чрез която да бъдат подпомогнати и подкрепяни редица спортни таланти. 

"Считам, че изкуството не бива да се изолира в собствена капсула, защото всички сфери заедно, синегрично сформират прогреса. Според мен Станилия е кауза, която си заслужава да се превърне в национална. Каузата да помагаме на едни от най-перспективните ни спортисти. Щастливи сме да предоставим тези картини, които освен че ще озарят стените на нечий дом, ще дарят своя собственик с най-висшето удовлетворение - това, че си дал своето покровителство на бъдещето на България", обощи Даскалов.

Станилия Стаменова е златна шампионка по кану-каяк в Световното първенство по кану-каяк в Милано през 2015 в дисциплина от 200 метра. Зад гърба си тя има редица отличия, сред които сребърен медал от европейското първенство в Москва през 2016 и два златни от други европейски първенства. През 2014 г. бе сред наградените със "Спортист на годината на НСА "Васил Левски".

Изложбата, наименована "Кауза: Олимпийски надежди“, ще бъде открита от 18:30 часа на 8 ноември в галерия "Aeterna", а картините ще останат там в рамките само на 1 ден.