От три години Марица е абсолютен хегемон в женския ни волейболен шампионат. За този период жълто-сините грабнаха три поредни титли и две Купи на България и играха срещу едни от най-силните тимове в света в Шампионската лига и Купата на ЦЕВ. Явно това никак не се харесва на ръководните фактори в този спорт у нас, които в последно време не крият пренебрежителното си отношение към отбора и Пловдив като цяло. Поредното доказателство за това е изборът на националния селекционер Иван Сеферинов.

Специалистът озадачи всички с решението си да прати повиквателни за представителния тим при жените само на две състезателки на Марица. Сред 18-те избранички, които започнаха подготовка в София, са само центровете Нася Димитрова и Мария Данчева. Изненадващо от списъка отсъстват имена като Габриела Цветанова, Силвана Чаушева, Виктория Григорова, Жана Тодорова и други, които също направиха много силен сезон и спокойно могат да се конкурират за място сред Трикольорките. А на Сеферинов ще припомним, че Тодорова бе обявена за най-добро либеро на световното за девойки преди 2 години в Пуерто Рико.

Откакто Марица започна да се превръща в трън в очите на шефовете на федерацията, се случиха странни неща. Така например, пловдивската зала Колодрума бе извадена от списъка на домакините за световното по волейбол за мъже догодина. С мотива, че Общината искала много пари, и че градовете домакини трябва да са три, а не четири, както бе първоначално обявено. Президентът на федерацията Данчо Лазаров пък не намери време да посети мачовете на Марица в Колодрума от евротурнирите, включително срещу световния клубен шампион Еджзаджъбашъ ВитрА Истанбул. Той не счете за необходимо и да присъства на церемониите по връчването на шампионската титла и Купата на България на жълто-сините.

Междувременно отборът на Марица до 17 години се класира за националните финали в Държавното първенство по волейбол за девойки младша възраст. Възпитаничките на Диана Малинова спечелиха безапелационно зоналния турнир, на който бяха домакини вчера и днес в зала Олимпиада, и с първото място си осигуриха място сред финалистите.

Жълто-сините взеха чисти победи и над трите си съперника в турнира. В почивния понеделник те започнаха с 3:0 (25:11, 25:10, 25:5) срещу Тополово (Тополово), а вечерта пред пълни трибуни надиграха и Велбъжд (Кюстендил) с 3:0 (25:10, 25:20, 25:13). В последния мач от турнира, който завърши преди малко, в ранния вторник следобед, Марица бе категорична и срещу Раковски (Димитровград) – 3:0 (25:13, 25:17, 25:13), и приключи като първенец без нито един загубен гейм.

Пловдивчанки преминаха и през регионалния си турнир без загубен гейм, така те в актива си имат само победи от по 3:0 гейма от началото на сезона в първенството. На второ място в зоналния турнир се класира Велбъжд с две победи, на трето – Раковски с една победа и на четвърто – Тополово без победа.