Българските волейболисти започват кампанията си тази вечер на световното, на което сме домакини съвместно с Италия. Тази вечер в 19.30 часа играем с Финландия във Варна, а този мач в една голяма степен може да даде отговор на въпроса къде сме и за какво ще се борим на планетарния форум. Разбира се той е дълъг и ще продължи до края на месеца, мачовете са много. Но точно отбор като Финландия може да бъде мерилото до каква степен са подготвени нашите за шампионата, най-вече психологически.

Почти не се е минавало в представителния ни тим да няма някое скандалче преди голямо първенство. Така е и сега. И колкото и да твърди селекционерът Пламен Константинов, че скандал няма, такъв наистина имаше. Броени дни преди старта на шампионата либерото Владислав Иванов си събра багажа и си тръгна от отбора, недоволен от отношението на Константинов, който го псувал по време на контролата с Белгия. Пламен контрира, че подобни приказки са напълно нормални и че това е мъжкия национален отбор по волейбол, а не балет или театър. Цветущите епитети, намесата на близки и роднини и взаимоотношенията между играчи и треньори са си работа на отбора. За нас са важни победите. А в последните години те са повече след подобни скандали, така че ако не друго – очакваме това да е добра поличба.

24-те участници са разделени в 4 групи по 6 отбора. България е в група D с тимовете на Куба, Финландия, Иран, Полша и Пуерто Рико. Потокът ни е силен, но не и невъзможен за преодоляване, въпреки че основни наши играчи липсват поради контузии. Първите 4 отбора след изиграването на всички срещи в групата се класират за следващата фаза, в която ще бъдат формирани 4 групи от по 4 отбора. Победителите от тези групи плюс двата най-добри втори отбора формират две групи от по 3 отбора за финалната шестица в Италия. Първите два отбора от тези две групи отиват на полуфинали. Така първите 4 отбора ще трябва да изиграят общо 12 мача за двайсетина дни.

Мачът на България с Финландия тази вечер ще бъде излъчен по БНТ. Другите ни срещи в групата са от 20.30 часа и също ще бъдат предавани по БНТ: На 13 септември, четвъртък, срещу Иран, на 14 септември, петък, срещу Пуерто Рико, на 16 септември, неделя срещу Куба и на 18 септември, вторник, срещу Полша.