Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах беше най-очакваният гост за церемонията, на която беше направена първа копка на втория гребен канал. Първите му думи, които той каза на кмета Иван Тотев бяха: "Много съм слушал за Вас." Високият гост уточни, че на срещите, които е провел вчера в София, многократно е станало дума за Пловдив.

От своя страна градоначалникът отвърна, че се надява с присъствието на шефа на МОК новата придобивка на Пловдив да бъде доведена до успешен край, защото градът ни се е утвърдил като световен център в гребните спортове. 

Томас Бах разговаря лично и с един от най-добрите ни гребци и олимпийски състезател Кристиян Василев.

Започна се! Вторият Гребен канал в Пловдив ще стане скоро! СНИМКИЗа събитието специално пристигна президентът на Международния олимпийски комитет

Самият проект за втори гребен канал включва 105 декара водно огледало, 650 декара залесяване, 37 островчета, както и загнездяване на редки птици. Позицията на еколозите обаче е, че проектът е направен върху защитени зелени площи, на която територия се предвижда изграждането на дублиращ гребен канал с хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги.

Тази сутрин беше направена символична първа копка на втория гребен канал в Пловдив, предаде репоретр на TrafficNews.bg

Първата копка заедно направиха  президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, кметът на Пловдив Иван Тотев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на Международната федерация по гребане (FISA) Жан-Кристоф Ролан и шефът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.