Най-добрите състезателки по бадминтон Стефани Стоева и Габриела Стоева се завърнаха в София, след като вчера завоюваха сребърни медали на двойки жени на Европейското първенство в Саарбрюкен (Германия). Те обаче постигнаха един още по-голям успех, след като спечелиха квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Сестрите, които имат в кариерата си три златни и два сребърни медала от шампионати на Стария континент, ще участват на трета олимпиада след Рио 2016 и Токио 2020.

В последната около една година техен треньор е най-титулуваната българка в този спорт Петя Неделчева-Хранова.

На летище София те бяха отрупани с букети от свои близки и приятели, като и от ръководството на БФ Бадминтон.

"Лично аз съм много доволна. Както казах на Петя и на всички, които бяха с нас в Германия, това е една малка победа, защото успяхме да извоюваме квота за олимпийските игри, която ни е трета. Мисля, че това е предостатъчно като се има предвид каква тежка година имахме и много хора дори не мислеха, че ще успеем да спечелим квотата, защото ние бяхме миналата година на 10-15 хиляди точки от останалите двойки. Но с правилните турнири, които Петя избра, успяхме да наваксаме и да вземем квотата", каза Стефани Стоева.

Габриела Стоева заяви, че може би чисто психологически не са успели да издържат на финала, в който отстъпиха пред Марго Ламбер и Ане Тран (Франция) с 21:16, 17:21, 11:21 за 70 минути.

"Беше много тежка програмата за нас, особено последните няколко турнира и може би чисто психически умората надделя над всичко. Но ние сме доволни от представянето си. Разбира се, сме малко разочаровани, но това е една малка победа. За нас главната цел беше квотата за олимпиадата, тъй като беше последен турнир и след това става ясно кои са се класирали, най-добрите 16. Ние много се надявахме да бъдем сред тях, тъй като наистина бяхме много назад с 10-15 хиляди точки и за нас това беше нереален успех. Затова сме много щастливи, че успяхме да вземем квотата и да се класираме на нашата трета олимпиада", коментира Габриела Стоева.

Двете се надяват в Париж да успеят и да излязат от групата фаза, което не успяха да постигнат на предишните две олимпиади. Но там те ще имат за конкуренция 11 дуета от Азия.

"За Париж със сигурност целта ни ще бъде излизане от групите, както е било всяка олимпиада. Не знам какъв жребий ще ни се падне, всички двойки са много силни, не очакваме лесен жребий. Ще направим една добра подготовка и се надявам този път да излезем от групите", коментира Стефани Стоева.

"Азиатките могат да бъдат победени, видяхме го през годините, не са роботи и можем да ги бием. Това зависи изцяло от нас. Сега малко ще починем и след това ще започваме подготовка за олимпиадата. Имаме предостатъчно време, за да влезем в една добра форма и дано този път да имаме добър жребий в групите. Надяваме се да успеем да постигнем една от нашите цели да излезем от групата и ако можем да се борим за медалите", добави Габриела Стоева.