Георги Цонов стана шестият български атлет, който покри норматив за участие на Световното първенство по лека атлетика в Доха по-късно този месец. Пловдивчанинът стана балкански шампион в тройния скок в Правец с изравнен личен рекорд от 17.03 метра (0.0 м/сек). Цонов регистрира това постижение в своя трети опит. Другият хубав опит като метраж на Цонов в  състезанието беше от 16.91 метра, съобщава sportal.bg.

За последно Цонов скочи 17.03 метра в Стара Загора преди четири години. Другият български състезател в дисциплината Момчил Караилиев си осигури сребърния медал на Балканиадата с постижение от 16.42 метра (+1.1 м/сек), като той се отказа да скача след третия си опит.

Резултатът на Цонов беше определен за №1 при мъжете по сравнителната таблица на IAAF, а №1 при дамите е този на Ивет Лалова-Колио на 200 метра – 22.45 секунди.

Марк Славов прибави още един сребърен медал към българския актив в Правец, след като се нареди втори в сектора за хвърляне на копие със 73.48 метра. Шампион стана румънецът Новак Алешандру Михаита със 77.90 метра.

Последният медал за България на Балканиадата спечели женският ни квартет на 4 по 400 метра в състав Надежда Рачева, Полина Тодорова, Габриела Георгиева и Кристина Борукова с резултат от 3:47.83 минути.