Александра Начева стана седмият български атлет с покрит норматив за участие на Европейското първенство в Рим от 7 до 12 юни. 22-годишната пловдивчанка направи най-силното състезание в кариерата си и с личен рекорд от 14.23 м (0.0 м/сек) заслужи сребърния медал на Балканиадата в Измир. До момента личното постижение на възпитаничката на Стойко Цонов беше 14.18 м от световната титла за девойки под 20 г. от 2018 г.

В последните няколко години Начева страдаше от много контузии и претърпя няколко операции, но от началото на този сезон се завърна към резултатите над 14 метра. По-рано през май тя спечели турнир “Пловдив” с 14.01 м.

Така България ще има две представителки в тройния скок при жените на континенталния форум в италианската столица, след като по-рано през сезона и Габриела Петрова си гарантира участие. Другите с квоти за участие в Рим до момента са Божидар Саръбоюков (скок дължина), Пламена Миткова (скок дължина), Мирела Демирева (скок височина), Тихомир Иванов (скок височина) и Ясна Петрова (10 000 м).

Във втория ден на Балканиадата в Измир още няколко атлети ще атакуват квоти за Европейското първенство в началото на следващия месец.