Пловдивската атлетка Пламена Миткова спечели приза "Любимец на феновете" на списание "Атлетика".

Миткова спечели с 811 вота пред Лъчезар Вълчев с 712 гласа и Божидар Съръбоюков с 521 гласа.

17-годишната атлетика от „Локомотив“ – Пловдив направи изключителен сезон с отлични резултати в хоризонталните скокове, регистрира победи в спринта, взе две балкански титли, шесто място на европейско първенство и национални рекорди на многобой и препятствия.

Още през зимата възпитаничката на Ивайло Русенов подсказа, че е в отлична форма с личен рекорд на скок дължина – 6.21 и стана вицешампионка на балканския шампионат за юноши и девойки под 20 г. в зала. Пламена коригира два национални рекорда в зала на петобой (3381 т.) и 60 м с препятствия за девойки под 18 години (8.75).

През лятото достигна до шесто място на скок дължина на еврошампионата за девойки под 20 години и взе бронзов медал за тази възраст на балканския шампионат. На открито Миткова скочи 6.36 с вятър над допустимото и 6.16 легални за личен рекорд условия.

В нейната възрастова група беше безапелационна на балканския шампионат и завоюва две титли на скок дължина и троен скок. Пловдивчанката оглави и европейската ранглиста на троен скок за девойки под 18 години с 13.19 м.

Подгласниците на Пламена Миткова – Лъчезар Вълчев (троен скок) и Божидар Съръбоюков (скок дължина) също спечелиха балканските титли при юношите под 18 години.

За трети път в кариерата си най-добрата ни състезателка в скок височина Мирела Демирева спечели приза атлет номер 1 на България. В тазгодишната анкета Демирева задмина пловдивчанката Габриела Петрова (троен скок) със 154 точки, която през миналата година спечели приза.

Третото място поделиха състезателите в скок дължина Борис Линков и Тихомир Иванов със 147 точки.

В допитването участваха 24 експерти, като беше отчетен и вотът на феновете.

32-годишната специалистка в скока на височина единствена от българските лекоатлети достигна до финал на Олимпийските игри в Токио, като регистрира личен рекорд за годината в квалификациите в японската столица с 1.95 метра.

Софиянката, която учи, живее и тренира в Холандия, записа и още няколко престижни класирания през 2021 година. Тя завърши втора на европейското отборно първенство във втора лига в Стара Загора, регистрира две четвърти места на турнирите от "Континенталния тур" в Турку и Берлин, а на участието си в турнира от Диамантената лига в Лозана зае шесто място. Демирева е и най-високо позиционираната българска атлетка в световната точкова ранглиста с 11-ото си място, а личният й рекорд за годината от 1.95 метра е най-силното постижение на български атлет през 2021 година.