Поредна трагична вест споходи българския футбол! Стоил Трънков си отиде от този свят на 68-годишна възраст, съобщава “Витоша Нюз” 

Трънков е роден на 26 април 1949 г. Юноша на Левски, играл е в Марица (Пд), Родопа (Смолян), ЦСКА, Ботев (Пд), Димитровград. Има над 88 мача и 11 гола в “А” група. Три пъти е шампион (1972, 1973 и 1974) с ЦСКА. Трикратен носител на купата на съветската армия (1972, 1973 и 1974) с ЦСКА.

Помощник-треньор на Димитър Пенев в ЦСКА в периода 1986 и 1990 г. Част е от един от най-силните отбори в историята на “армейския” клуб. С “червените” достигна до полуфинал в турнира за КНК (1989) и четвъртфинал за КЕШ (1990). Той е мозъкът в щаба на Димитър Пенев, прави програми, тренировки и разбори.

“При нас всеки знаеше своя периметър на действие. И своите задължения. Пряк ръководител ни беше Боби Станков. Тримата треньори работехме винаги заедно. Задачите винаги поставяше Димитър Пенев. Жеката (Петър Жеков – б.р.) водеше предимно индивидуалните занимания с нападателите. Аз водех цялостните тренировки. Изградихме млад и постоянен състав, разказва Трънков пред футболния историк Силвестър Милчев. – Утвърдихме характерен стил с бързина, техника и изненада за противника. Със спокойствие и сигурност по всички части на терена. Използвахме 4-5 заучени и много резултатни игрови положения. Всеки се раздаваше до край. Основната тежест изнесоха 13 момчета.  Останалите шестима ги допълваха успешно. Ударното ни трио вкара общо 56 гола – Ицо Стоичков 23, Любо Пенев 21 и Емо Костадинов 12 Имахме футболисти с много голямо бъдеще. Да се наслаждава човек на свършената работа. Ядрото на отбора скоро беше разпродадено за осем милиона лева.”

Бил е начело на Хебър (Пз), Спартак (Вн) и други отбори в треньорската кариера. Работи и в детско-юношеския футбол.

През последните години Трънков беше далече от футбола. Странеше от медийното внимание, чувстваше се обиден…Вчера се е стягал за участие в сбирка на ветерани на Родопа (Смолян) в Пампорово. Бил е в добро разположение на духа. Днес сутринта обаче големият футболист и треньор е получил масивен инфаркт и е починал…