Предложение млади български футболисти и треньори да се обучават в академията на "Манчестър сити", и то за сметка на английския клуб е получил премиерът Бойко Борисов по време на една от срещите от официалното си посещение в Обединените арабски емирства.

Пред журналисти Борисов разказа, че шейхът на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян предложил обучението на млади таланти в школата на манчестърския клуб, който е негова собственост. За целта обаче Българският футболен съюз трябвало да прояви интерес и да покаже, че по прозрачен начин може да избере "10, 20, 30 млади футболисти, млади треньори", които да заминат да се обучават в академията безплатно за определено време. "Ще могат включително и да се срещнат с Гуардиола" каза още Борисов.

Премиерът обяви, че е постигнал съгласие България и ОАЕ да сключат стратегически договор за партньорство в сферата на образованието, цифровите технологии, изкуствения интелект.

"Ние не искаме някой да ни дава пари, а да сложим заедно парите на двете държави и да направим този мост в обучението", каза Борисов, цитиран от dnevnik.bg. По думите му той е казал на шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, че "ще сложим колкото сложиш и ти - 1 или 100 млн."

Борисов даде пример с Христо Стоичков и Димитър Бербатов, които доказвали, че в България успехите идват с малко пари.

Така емирствата ще изпратят делегация в България, която "да види българските университети, индустриалните зони, "технопарка" (София тех парк - бел.ред)". Други екипи ще дойдат, за да се запознаят с военната индустрия и селското стопанство.

 

"България е известна с кадърния си народ, мирната добросъседска политика и ниските данъци. Обръщат се към нас защото към днешна дата сме фактор на Балканите", отбеляза още Борисов.