Най-големите легенди в света на снукъра отново ще се изправят един срещу друг. Седемкратният световен шампион Стивън Хендри ще премери сили с петкратния световен шампион Рони О‘Съливан в Efbet Eleven 30 snooker show на 5 септември от 20:00 часа в Колодрума. Цените на билетите са от 40 до 150 лева. Това е първият двубой от 4-дневното шоу, което ще опсети още София, Бургас и Варна.

Всъщност в Колодрума щеки ще размахат най-големите врагове в този спорт. Рони и Стивън се мразят още от края на миналия век. Всичко започва в периода 1999 – 2002 година. Играх срещу него преди няколко години (точната година е 1999) и тогава имахме това правило за пропуск. Аз не можах да ударя нито една топка, а опитът си беше добронамерен, просто пропуснах. И не можех да повярвам, когато той ме обвини, че съм пропуснал нарочно и върна бялата на предишната позиция. Имах високо мнение за Стивън до този момент, но тогава ми падна в очите, нямам никакво уважение, защото и той няма.

Най-доволен ще съм да го пратя вкъщи в Шотландия за едно хубаво лято, казва Рони, цитиран от „Гардиън“. Изказването му е преди полуфинала с Хендри на Световното първенство през 2002 година, който, между другото, печели Хендри със 17:13. Със същия резултат в полза на шотландеца приключва и мача с въпросния инцидент през 1999 година, който също е полуфинал в „Крусибъл“.

Е, Рони не праща Хендри вкъщи за „едно хубаво лято“ в момента на изказването пред „Гардиън“, но само две години по-късно (2004) размазва шотландеца със 17:4 отново в „Крусибъл“, отново на полуфинал. Следващата им среща на Световно първенство също е в „Крусибъл“ и също е на полуфинал, като също завършва с разгром за Рони срещу рекордьора по титли – 17:8, припомня sportal.bg.

Има още интересни моменти от изказването на Рони, цитирано от „Гардиън“, преди дуела през 2002 година. Бих го поздравил, ако го видя, защото е трудно да игнорираш някого, но иначе не е моята чаша чай (типичен британски идиом за нещо, което ти е неприятно). Знам, че ако ме победи, е си оголи задника пред мен и ще се хили злорадо. А аз само ще му каза „браво, връщай се към тъжния си животец сега.

Друг аспект от неприязънта на Рони О‘Съливан към Стивън Хендри може да се намери във факта, че в даден период от кариерата им двамата са били с един и същи мениджър – Иън Дойл. Ето какво обаче има да каже Ракетата по този случай: Винаги бях втора цигулка на Хендри винаги. Изобщо не ги уважавам и двамата. Това е една масивна шайка. Никой в агенцията няма да постигне успехи, защото просто атмосферата е такава. Точно затова се справям толкова добре, откакто ги напуснах. Според мен и други хора ще се справят много по-добре, ако ги напуснат, но не им стиска да го направят.

Така че мачът утре вечер в Колодрума няма състезателен характер, но зарядът и зрелището са гарантирани. Най-добрите български съдийки Десислава Божилова и Пролетина Величкова ще реферират на дългоочакваните четири страхотни сблъсъка в Пловдив, София, Варна и Бургас. Главен рефер на двубоите в София (6 септември) и Бургас (8 септември) ще бъде Божилова, а в Пловдив (5 септември) и Варна (7 септември) - Величкова. И за двете това ще бъде първа възможност да съдийстват на легендарния седемкратен световен шампион Хендри. По принцип Божилова е била на мач на Рони О’Съливан миналата година в ранкинг турнира Откритото първенство на Уелс - тогава по скандален начин Ракетата нарочно не направи максимален брейк от 147 точки. Пролетина Величкова е съдийствала на Гения от Чигуел в предишните му визити в България за демонстративни мачове.