Спортният министър Красен Кралев публично обвини норвежките спортисти в онова, което от години се говори – че се водят астматици и това им позволява да взимат лекарства, които са забранени от Световната антидопингова агенция. Всички норвежки състезатели по ски бягане и биатлон се пишат астматици и взимат препарати, повишаващи кислородния обмен в организма, за да „лекуват“ заболяването си, каза Кралев, намеквайки, че северняците използват непозволени стимуланти. По правилата е - никой нищо не може да им каже - лекарите са им издали сертификатите, но за мен това е нарушен феърплей, допълни той. Припомняме, че Норвегия е на първо място по спечелени медали от завършилата Зимна олимпиада в Пьонгчанг с общо 39 отличия – 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови.

Скандалът с норвежките „астматици“ се разрази още преди години, когато Катя Дафовска се бореше с тях по пистите. Самата тя неведнъж е говорила по този въпрос. Отговорните органи като Международния олимпийски комитет и антидопинговата комисия упорито мълчат по въпроса. А именно те са институциите, издали разрешение за лекарства против астма.

В предаването  „Тази сутрин“ по BTV Кралев добави още, че няма как да е доволен от представянето на българските олимпийци в Пьонгчанг, при положение, че нямат спечелен нито един медал. Според него причините се крият в липсата на съоръжения за подготовка и състезания в зимните спортове. Ски-пистите ни са колкото в едно австрийско село, каза Кралев. Той уточни, че бюджетът на зимните спортове у нас е около 3 милиона лева.