Англичанинът Стив Редгрейв е един от най-великите спортисти в историята. Той има златни медали в гребането от 5 поредни олимпиади от 1984 до 2000 година и 9 световни титли. Легендарният гребец прекара доста време в Пловдив в качеството си на технически директор на китайския национален отбор, който бе на двуседмичен лагер преди Световната купа на гребния канал миналия уикенд. В специално интервю за TrafficNews.bg Стив Редгрейв говори за спомените от кариерата си и за впечатленията си от новата му работа и от условията в Пловдив.

- Г-н Редгрейв, имате 5 поредни олимпийски титли. Коя от тях бе най-трудната?

Това е много труден въпрос. Последната и онази по средата бяха трудни по много различен начин. Но може би най-трудната бе първата. Защото имаш една мечта, която искаш да постигнеш - да станеш шампион. Мислиш си, че можеш да я постигнеш, хората около теб също вярват в успеха ти и бремето на очакванията е голямо. Тогава бяха на 22 години и имах достатъчно време пред себе си.

- А каква е тайната на тези успехи?

Основното бе в тренировките да ми бъде по-трудно, отколкото в самите състезания. Това е особено важно за един 4-годишен олимпийски цикъл, в който трябва да се гради камък по камък и да се върви стъпка по стъпка. И възможно най-подходящия начин да се справяш с ролята на фаворит, която никак не е лека.

- От колко време сте начело на китайския национален отбор и в какво по-точно се изразява работата ви. Повече треньорска или повече организаторска е тя?

От една година. Отговарям за представянето на отбора - така се води лъжността ми. Работата ми по-скоро е организационна, но през зимата е по-скоро треньорска. В Китай не се работи лесно, но всяка една страна предлага своите предизвикателства. Отговорностите ми са свързани с комплектоването на отборите и организация на тяхната подготовка - лагери, състезания и т. н. Изготвям програма за тренировки и подготовка. Китайците са дисциплинирани, но неорганизирани. Имат потенциала да се превърнат в световна сила в гребането. Когато отидох обаче, те не знаеха къде да проведат следващия си лагер. Докато големите сили знаят как и къде ще протече всеки един ден от подготовката не само за олимпиадата в Токио, но и за следващата олимпиада през 2024 година.

- Как осъществихте контакта?

Моят мениджър, който се занимава и с футболни въпроси в Китай, ми се обади да ми каже, че има оферта. Направих две визити през април и май миналата година и при втората подписах договор за 6 години. Сега лятото прекарвам в Европа, а зимата - в Китай.

- Какви са впечатленията ви от Пловдив и от гребния канал тук? Той е най-бързият в света.

Бързината зависи от много фактори - температура на водата, дълбочина на водата, вятър. Затова при нас няма световни рекорди, а най-бързи времена. Особеното тук е, че когато има вятър, водата в канала остава гладка, за разлика от другите големи съоръжения за гребане. За пръв път бях тук за световното за мъже и жени миналата година и останах очарован от организацията. Сега не беше по-различно. Цялото това място е фантастично за спорт, както и за гребане. Хотел "Ландмарк" бе възможно най-подходящият за двуседмичния ни лагер преди Световната купа - в непосредствена близост до канала, осигурено спокойствие и всички условия за тренировки и възстановяване. Видях го на световното миналата година и веднага поисках да го запазим. Нямахме проблеми с транспорта, имахме и велосипеди за тренировките. Изобщо - всичко необходимо. През пролетта и есента условията за гребане в Пловдив са перфектни. Може би през лятото е прекалено топло.

- Познат сте като голям футболен фен. Какви са прогнозите ви за финалите в Лига Европа и Шампионската лига, които са изцяло английски?

Ливърпул ще спечели Шампионската лига, защото има богата история и успя да направи много силен отбор. Но ако трябва да заложа пари, ще заложа на Тотнъм, защото ще спечеля повече. Що се отнася до Лига Европа - Челси ще спечели, защото е любимият ми отбор.