Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах официално закри 23-е зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Корея. Стилна и красива церемония с много музика и настроение положи венеца на едни страхотни две седмици с много спортни емоции, изненади и зрелищни състезания. Естествено и церемонията на закриването мина под мотото за мир и обединение, като Бах отново специално подчерта общото дефилиране на спортистите от Северна и Южна Корея. Знаменосец на България на церемонията беше състезателят по ски бягане Йордан Чучуганов.

През последните 17 дни ние преживяхме едни олимпийски игри, които показаха традицията, но и пътят към бъдещето. Те доказаха думите на Пиер де Кубертен, когато каза, че Олимпийските игри са почит към миналото и вяра в бъдещето. На тези игра видяхме исторически обединен отбор на Корея, дебютираха нови дисциплини, които се харесват на младото поколени, заяви Бах.

На организаторите на зимните олимпийски игри искам да кажа: Благодаря ви от цялото си сърце. Поздравявам ви, че ни показахте нови хоризонти. Доброволци, благодаря Ви за вашата отдаденост. На нашите любезни домакини, на народа на Република Корея, казвам огромно благодаря, завърши президентът на МОК.

Спортисти от петте континента на света и бъдещите домакини на олимпийските се присъединиха към тази благодарност. Сред тях бяха трикратният олимпийски шампион по биатлон Мартен Фуркад (Франция), звездата на американските алпийски ски Линдзи Вон, носителката на два медала от Пьончан в турнира по бързо пързаляне с кънки Нао Кодайра (Япония), знаменосецът на Тонга и единствен представител на страната Пита Тауфатофуа, който, въпреки студа, отново бе гол до кръста, и други. Всички те си направиха снимка за спомен с Томас Бах на стадиона.

Президентът на МОК връчи тържествено олимпийското знаме на кмета на Пекин Цзинин Чън. Именно китайската столица ще приеме Игрите след четири години. След това се проведе осемминутна церемония, която представи Пекин - първият град в историята, който ще бъде домакин на лятна и зимна олимпиада. Летните игри се проведоха през 2008 година.

На церемонията присъстваха редица официални лица, сред които бяха президентът на Република Корея Мун Дже-ин, Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря и съветничка на американския президент Доналд Тръмп, и други. Церемонията по закриването завърши с много фойерверки.