Баскетболният Академик Бултекс 99 постигна първата от трите си цели - да бъде в Топ 4 на турнирите, в които участва - Националната баскетболна лига, Купата на България и Балканската лига. Отборът на Асен Николов победи Берое като гост с 81:79 и вече е в голямата четворка на турнира за Купата - където бе и преди година. Победата дойде напълно заслужено, като нито в един момент пловдивският тим показа, че има намерение да брани крехкия си аванс от 6 точки от първата среща в Пловдив.

Академик Бултекс 99 продължава да е фактор в българския баскетбол, но това явно не се харесва особено на родната баскетболна общественост. Което само по себе си е странно, тъй като е добре за този спорт да има повече силни отбори и по-голяма конкуренция. И без това е потънал доста надолу в предпочитанията на феновете и не се радва на особена популярност и интерес.

Проблемът не е само в безобразното съдийство на мача с Берое вчера, за което вече стана дума. Тримата рефери направиха всичко възможно поне да съхранят интригата колкото е възможно повече. А от началото на сезона имаше и други фрапантни случаи на явно ощетяване на пловдивчани. По-тревожното е, че баскетболните хора все още не могат или не искат да приемат, че отборът е съществена част от родния елит – нещо, което пловдивчани постигнаха само за два сезона след близо 20-годишно забвение.

По време на телевизионното излъчване на БНТ коментаторите в ефир /не споменавам имената им заради огромното ми уважение към тях/ не спряха да изтъкват със зле прикрито съжаление как в този състав Берое не може да продължи напред заради късата си ротация. Същата песен втори мач пееше и старши треньорът на заралии Любомир Минчев. Всъщност след загубата феърплеят и спортсменството повеляват да поздравиш противника. Националният селекционер не го стори и след двете срещи със студентите, което не му прави чест. А от коментаторите почти не чухме добра дума за пловдивчани. Дори имаше критики защо не са направили по-голяма разлика при този осакатен състав на Берое.

Тук е мястото да припомним срещата между двата тима в Стара Загора за първенство на 9 декември миналата година. Тогава Академик Бултекс 99 победи с 94:91, като игра цифром и словом със 7 човека, сред които и един пълен дебютант на една тренировка с отбора /Седрик Боуен/. А домакините бяха с 9 играчи. Този факт обаче не прикова вниманието на централните медии. Както между другото и дебюта и първите точки в елитния баскетбол на младия пловдивски талант Симеон Димитров, който е само на 13 /тринадесет/ години! Вчера Берое игра с 8 души. Вярно, двама от тях бяха юноши. Академик Бултекс 99 проведе мача с 9, но Мануел Джонсън бе на терена само 2 минути. Разликата не е чак толкова голяма, нали?

Другото, което остави горчив привкус от двубоя, е поведението на диктора в залата в Стара Загора. Негово основно задължение е да съобщава съставите, смените и нарушенията, да дава информация за самата среща. Той обаче се изживяваше на диджей и цял мач надъхваше публиката на домакините /която се държа много културно и това и прави чест/. Това не му е работа, ако иска да го прави – мястото му е на трибуните, а не сред официалните лица. А още по-тревожното е, че това незачитане на правилата остана незабелязано от съдиите и делегата на срещата, които просто си затвориха очите.