Пловдивският баскетболен тим на Академик Бултекс 99 се класира за полуфинал на турнира за Купата на България. Отборът на Асен Николов спечели реванша срещу Берое в Стара Загора с 81:79 /26:31, 22:15, 17:14, 16:19/ и триумфира с общо 8 точки преднина от двата мача. Студентите изиграха отличен двубой и победиха заслужено, въпреки че съдиите Венцислав Великов, Милен Цветков и Николай Цинцарски удариха мощно рамо на домакините.

Реферите цял мач подпираха смело и безцеремонно отбора на Берое, а някои от решенията им граничиха с откровено безумие. Неотсъдени 3 секунди, несанкционирани груби нарушения при чисти борби, хваната от играчи на Академик Бултекс 99, двоен аршин при спорните ситуации и фауловете. Добре е отговорните хора във федерацията да изгледат внимателно видеозапис от срещата и да вземат някакви адекватни решения, защото това, което се случи в Стара Загора меко казано не е нормално. Нещата ескалираха в последната четвърт, когато гардът и най-резултатен играч на Берое Майк ди Нуно два пъти си изпусна нервите и заслужено бе изгонен. Вторият път удари без топка крилото на Академик Бултекс 99 Митко Димитров, а докато реферът Милен Цветков го извеждаше от залата, зашлеви и него.

Берое тръгна с 4 поредни тройки и много висок процент в стрелбата и взе аванс от 5 точки след първата четвърт. След това гостите заздравиха защитата и постепенно обърнаха мача и резултата. След почивката в един момент разликата стигна 11 точки в полза на пловдивчани, но с помощта на реферите домакините стопиха пасива до 2 точки. С точни далечни стрелби на Юмипиг и Дурчев и добра игра под коша на Маравич обаче студентите отново дръпнаха и не позволиха изненада, като умело контролираха темпото и мача в заключителната му част.

Мартин Дурчев бе най-резултатен за победителите с 20 точки и 4 от 7 на тройката, Юмипиг добави 14, Маравич записа дабъл-дабъл с 13 точки и 11 борби. Същия актив от точки има и Бачев. За Берое Майк ди Нуно се отличи с 30 точки /6 от 10 на тройката/. Александър Янев записа дабъл-дабъл с 16 точки и 16 борби. Своя принос за победата безспорно даде и многобройната пловдивска агитка в залата в Стара Загора, в която имаше и много деца от школата. В полуфинала Академик Бултекс 99 ще играе с Рилски спортист, в другия двубой ще спорят Левски Лукойл и Балкан.