В последните усилено се говори за промяна в европейския клубен футбол. Босът на Реал Мадрид Флорентино Перес е лидер на идеята за създаване на континентална Суперлига, в която най-силните и най-богатите да имат запазено място, като се срещат почти всяка седмица, а не едва в елиминациите на евротурнирите, както се случва сега. От УЕФА се противопоставят категорично на тази идея, но изглежда са готови да направят отстъпки, като променят формата на Шампионската лига. По-вероятно е да се стигне до такава реформа, тъй като концепцията за Суперлига среща и откровени противници сред големите клубове, като най-яркият пример е Байерн Мюнхен. 

Но каквото и да се промени, това няма да стане още през следващия сезон. Най-силният клубен турнир на планетата ще запази досегашния си формат. Груповата фаза отново ще се състои от 32 отбора, като точно половината от тях ще бъдат представители на 4-те най-силни първенства на континента - английското, испанското, италианското и германското. Първите 4 тима във Висшата лига, Ла Лига, Серия А и Бундеслигата се класират директно в основната схема на надпреварата. Битката за лъвския пай е сериозна и в четирите шампионата, но поне в един от тях всички участници в Шампионската лига изглеждат ясни 3 месеца преди края на сезон. 

Отборите в Топ 4 на Ла Лига остават същите 

Испанското първенство може и да излъчи нов шампион през този сезон, ако Атлетико Мадрид удържи своята преднина до края. Не е изключено “дюшекчиите” да бъдат свалени от върха - това е по-вероятно, отколкото да има промяна в състава на челната четворка. А той е същият, както и през миналия сезон - Атлетико Мадрид, Реал Мадрид, Барселона и Севиля. Следващите в таблицата Реал Сосиедад и Виляреал вече изостават сериозно, като демонстрират и непостоянство в резултатите. Тук трудно моган да се очакват изненади. 

Доста по-непредвидима е битката за Топ 4 в Англия. Там за сигурен може да се смята Манчестър Сити, а борбата за другите квоти ще бъде жестока. Въпреки кризата в резултатите напоследък според efbet онлайн Ливърпул все още е сред отборите с най-големи шансове за присъствие в Шампионската лига и през есента. Манчестър Юнайтед изглежда дори по-сигурен за крайно класиране в Топ 4 от исторически си съперник. Битка за място в най-силния клубен турнир водят още Лестър, Челси, Тотнъм, Евертън, не е толкова далеч дори и Арсенал, а и Уест Хем може да се намеси изненадващо в спора. 

Милан се завръща в Шампионската лига 

В Серия А ситуацията също е доста интересна. Двата милански гранда - Интер и Милан, си разменят първото място в последните кръгове, като водят осезаемо пред Ювентус. Въпреки спада при “Старата госпожа” е твърде лекомислено да отпишем шампиона от битката за “скудетото”. А що се отнася за присъствие в ШЛ, то едва ли някой си представя турнира без гранда от Торино. Остава четвъртата квота - за нея със зъби и нокти ще се борят Рома, Лацио, Аталанта и Наполи. Битка с непредвидим край, победителят от която ще има честта да влезе в клуба на богатите. 

Стигаме и до Бундеслигата. Байерн отново води в класирането и едва ли ще сдаде върха до края. Залози за място на баварците в четворката дори не се приемат. За сигурен участник в ШЛ се смята и РБ Лайпциг. Конкуренцията за останалите две квоти на Германия в турнира обаче е жестока - освен традиционния участник Борусия Дортмунд в борбата са още Байер Леверкузен, Айнтрахт Франкфурт, Волфсбург и Борусия Мьонхенгладбах. 

Битката в поне три от четирите водещи първенства в Европа ще бъде жестока до края на сезона. А това дава на футболните почитатели основания до очакват истински спектакли на терена.