Новата 2022-а година ще бъде година на Световното първенство по футбол, което за първи път в историята ще се проведе през зимата и на Зимната Олимпиада, която стартира след броени дни. Годината обаче е по-особена за света на спорта, защото заради коронавируса Европейското първенство по футбол и летните Олимпийски игри се проведоха през миналата година. Така за първи път в историята двете олимпиади и световното и европейското първенство по футбол бяха в рамките на няколко месеца. 

Това определено повлия е на големите спортни събития през тази година и тя е доста по-бедна от миналата година. България ще приеме не малко спортни събития и през тази година, когато се проведоха европейски първенства по волейбол за жени в Пловдив, европейско по художествена гимнастика във Варна и продължи тенис турнира София оупън. Страната ни беше и домакин на други европейски и световни първенства за юноши и девойки. Ще се проведе световно първенство по художествена гимнастика, по джудо и по скокове на батут. Ще има кръгове от волейболната Шампионска лига, Волейболната лига на нациите и Световната купа по спортна гимнастика. В България ще има и не малко световни и европейски първенства за девойки и юноши. 

Ето какви ще бъдат големите спортни събития през тази година: 

Мачовете от волейболната Шампионска лига - януари - февруари 2022г. 

През сезон 2021-2022 за първи път мъжки и женски волейболен отбор играят в груповата фаза на Шампионската лига в една кампания. Пловдивската Марица, която е седемкратен шампион на България участва за пети път в груповата фаза на турнира. В зала "Колодрума" в Пловдив през тази година за мачове от Шампионската лига ще пристигнат френския Безие на 1 февруари и руския бронзов медалист Динамо Казан на 15 януари. Пазарджишкия Хебър за първи път влезе в групите на Шампионската лига. Тимът ще има две срещи с белгийския Кнак Рьозеларе на 16 и 17 февруари в Пазарджик, след като белгийците бяха с коронавирус и мачът беше отложен. Двата отбора решиха и двете срещи да се проведат в Пазарджик. На 10 февруари Хебър ще приеме и полския вицешампион Ястребски.

Европейско първенство по борба за юноши и девойки до 23 години - 7 - 13 март

Пловдив ще приеме Европейско първенство по борба за юноши и девойки до 23 години. Схватките ще се проведат от 7 до 13 март в зала "Колодрума". Това е втори голям шампионат, който ще се проведе в Пловдив в борбата. През 2017-а година отново в зала "Колодрума" се проведе Световното първенство по борба за ветерани.

Световно първенство по фигурно пързаляне за младежи и девойки - 7 - 13 март

От 7 до 13 март в зала "Арена Армеец" в София ще се проведе Световното първенство по фигурно пързаляне за младежи и девойки. България от доста години не беше приемала първенство от такъв ранг във фигурното пързаляне.

Европейското първенство по джудо - 1 - 3 април

Елитът на европейското джудо ще дойде в България от 1 до 3 април. Шампионатът ще се проведе в зала "Арена Армеец".

Световна купа по художествена гимнастика - 8 - 10 април 

България отново ще е домакин на кръг от Световната купа по художествената гимнастика. Състезанието е планирано за 8 - 10 април в зала "Арена Армеец".

Европейско първенство по бокс за младежи и девойки - 12 - 21 април

През 2022-а ще има и Европейско първенство по бокс за младежи и девойки. Шампионатът ще се проведе от 12 до 21 април в зала "София".

Световна купа по спортна гимнастика - 26 - 29 май 

Отново "Дворецът на културата и спорта" във Варна ще приеме кръг от Световната купа по спортна гимнастика. Събитието ще бъде от 26 до 29 май.

Кръг от Волейболната лига на нациите при мъжете - 21 - 26 юни

През миналата година Пловдив беше домакин на Европейското първенство по волейбол за жени, но през тази година няма Олимпиада и Европейски, а Световни първенства за мъже и жени не бяха поверени на България. За момента е сигурно, че ще има кръг от Волейболната лига на нациите. В края на миналата година беше потвърдено, че София ще бъде домакин на кръг от турнира от 21 до 26 юни. Мачовете ще се играят в зала "Арена Армеец" в столицата. 

Колоездачната обиколка на България - 27 август - 1 септември

От 27 август до 1 септември ще се проведе Колоездачната обиколка на България, която събира доста чуждестранни колоездачи. Обиколката имаше тежка съдба през последните години имаше и период, в който не се провеждаше, но през миналата година тя беше подновена и се очаква отново да привлече голямо внимание.

Световно първенство по борба за юноши и девойки 15 - 21 август

Освен Европейското първенство за юноши и девойки по борба София ще приеме и Световното първенство за същата възрастова група. То ще се състои от 15 до 21 август в зала "Арена Армеец" в София. 

Световно първенство по художествена гимнастика - 14 - 18 септември 

Най-големият спортен форум за 2022-а година в България ще бъде Световното първенство по художествена гимнастика от 14 до 18 септември в зала "Арена Армеец" в София. Шампионатът ще е и дебют на новия ни ансамбъл на голям форум. За последно България прие Световното по художествена гимнастика през 2018-а година. 

Световно първенство за ветерани по борба - 4 - 9 октомври

Освен Световното и Европейското първенство по борбата за юноши и девойки България ще приеме и Световното първенство за ветерани, което ще се проведе от 4 до 9 октомври в зала "Асикс Арена" в София.

Световното първенство по скокове на батут - 16 - 19 ноември 

Макар и спортът скокове на батут да не е популярен в България, страната ни получи страхотно признание и получи Световното първенство. То ще се проведе от 16 до 19 ноември в "Арена Армеец" в София.

София оупън - под въпрос

Станалият вече традиционен турнир от сериите АТП 250 все още е под въпрос. През миналата година беше потвърдено, че ще има турнир през май месец. Тази година нещата отново са същите и все още се чака потвърждение. Голям успех беше, че турнирът успя да се запази и по време на коронавируса и се проведе и през 2020-а и 2021-а година. Така че има определено шанс и през тази година турнирът да се проведе, въпреки че календара в тениса както и във всички спортове и тази година ще бъде доста особен заради коронавирус и може да отпадат турнири. Ако има турнир то срещите ще бъдат в зала "Арена Армеец" в София.

Заб. България може да получи домакинство на голям спортен форум и в средата на годината в определени спортове. По същия начин страната ни може и да загуби домакинство, предвид ситуацията с коронавируса.