Големите шампиони на Пловдив изгряха в Алеята на олимпийската слава, която бе официално открита днес. 46 медалисти от олимпийски игри бяха увековечени край Гребната база със специални плочи, които ще пазят спомените за великите спортни успехи на града и ще дават пример на младите спортисти. Призьорите ни са спечелили общо 52 медала от олимпиади - 11 златни, 21 сребърни и 20 бронзови.

Алеята започва малко след Кулата и продължава до след моста, като образите на спортистите, прославили Пловдив по цял свят са подредени в хронологичен ред спрямо постигнатите успехи. Първо за златните медалисти, след това - сребърните и накрая - бронзовите. В началото са плочите на гребкините Сия Келбечева и Стоянка Груйчева - първите олимпийски шампионки на града ни - в Монреал през 1976 година. Именно те, заедно с областния управител Здравко Димитров, зам. кметът по спорта Георги Титюков, легендата на българския кану каяк Николай Бухалов, легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев и олимпийският шампион в щангите Асен Златев прерязаха лентата. След това всички всички се разходиха по Алеята, а малки гимнастички запознаха присъстващите с успехите на всеки един от призьорите.

Благодаря за тази идея на Николай Бухалов и Клуба на олимпийския медалист, създаден през февруари 2017 година, на ОП Младежки център - Пловдив и на спортния журналист Илия Кисимов. Най-искрени благодарности от Община Пловдив за всичко това, което направихте, за да се стигне до днешния ден. Пожелаваме на децата да тръгнат по шампионския път, утъпкан от всички тези големи пловдивски спортисти, заяви Георги Титюков.

Идеята е от доста години. Искахме тази инициатива да стане част от каузата Пловдив - европейска столица на културата. Защото спортът е част от културата. Основната цел е да мотивираме младото поколение да се занимава със спорт и да се стреми към големите успехи. Пловдивчани пък ще се запознаят с олимпийската история на Пловдив, а ако говорим за спортните ни успехи като цяло - алеята трябва да е много по-дълга, допълни Николай Бухалов. Уверявам ви, че вие сте не само на тази алея, но и в сърцата на всички пловдивчани, обърна се към спортните легенди областният управител Здравко Димитров. С минута мълчание бе отдадена почит и на онези шампиони, които вече не са между живите.