Германски професор даде надежда за пълното възстнановяване на легендарния пилот от Формула 1 Михаел Шумахер, който падна и нарани жестоко главата си при каране на ски преди няколко години. Оттогава Шуми е в будна кома, а състоянието му се пази в дълбока тайна. Професор Марк Оберман, директор на центъра по неврология в германската клиника “Асклепиос” заяви пред “Мундо Депортиво”, че между 30 и 40 процента от пациентите в кома се събуждат на четвъртата година от травмата. Пилето е именно в този период на възстановяване след инцидента със ски във Франция в края на 2013-а.

Не губете надежда. Пациентите в будна кома възприемат много повече, отколкото ние си мислим. Любовта е много важна. Да си докосват ръцете с близките е важно до излизането им от комата. Между 30 и 40% от пациентите се събуждат от комата и идват в съзнание на четвъртата година след получаването на мозъчната травма, сподели Оберман.

Такъв е случаят с Карола Тим, която се събудила от кома пет години по-късно и вече води почти нормален живот. За мен през цялото време беше ясно, че лежа в кома. Възприемах всичко, което се случваше около мен, казва тя.