Габриела Георгиева се класира за полуфиналите на 200 метра гръб в първия ден на Европейското първенство по плуване в Белград (Сърбия).

Българката намери място сред 16-те най-добри в коронната си дисциплина, след като направи стратегическо плуване и с 2:12.90 минути завърши девета. Най-бърза в квалификациите бе унгарката Естер Сабо Фелтоти с 2:09.77 минути.

Полуфиналите са следобед.

Европейското в Белград е част от подготовката на Георгиева за Олимпиадата в Париж. Състезателката покри норматив "А" на 200 метра гръб на Световното първенство в Доха, където постави нов национален рекорд с 2:09.95 минути и завърши шеста във финала на дисциплината.

 

Любомир Епитропов направи силно плуване и се нареди шести в квалификациите на 100 метра бруст на Европейското първенство по плуване в Белград (Сърбия).

Българинът спря хронометрите на 1:00.37 минута, като остана само на пет стотни от собствения си национален рекорд. Епитропов ще плува в полуфиналите във вечерната сесия днес.

Другият български представител в тази дисциплина Тонислав Събев се нареди 26-и с 1:02.02 минута.

Диана Петкова зае 23-о място на 100 метра свободен стил за жени. Българската състезателка спечели втора серия с време 56.52 секунди, но това не бе достатъчно да намери място сред полуфиналистките.

Най-добро време даде чехкинята Барбора Сееманова с 54.04 секунди.