Остават по-малко от 5 месеца до Олимпиадата в Париж 2024, а само един наш спортист е абсолютен фаворит за олимпийската титла. Това е най-добрият европейски щангист през тази година - Карлос Насар. 

Всъщност Насар е една от най-големите звезди на световните щанги с множество рекорди, световен и два пъти европейски шампион, а той е едва на 19 години. 

Преди няколко седмици той стана по категоричен начин европейски шампион за мъже на шампионата в София, след като направи и нов световен рекорд за юноши. Насар беше избран и за най-добър щангист на Европейското първенство по щанги с резултат от 391 кг. в двубоя. Постижението на 19-годишния Насар се равнява на 958,6679 точки по системата "Роби" и беше най-добро от всички щангисти на Европейското първенство в София. 

Насар е от смесен произход, защото майка му е българка, а баща му е ливанец, но живее в България и се състезава за страна ни. 

Още в дебюта си на голямо състезание става европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 година.

Година по-късно е със злато от световното за кадети до 17 години в Лас Вегас и от европейското до 15 години в Ейлат.

През 2020 година печели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу.

През 2021 година е европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в категория до 81 кг остава само на един килограм от италианеца Антонио Пицолато.

Същата 2021-та година Карлос Насар става световен шампион за мъже, след като на Световното първенство в Ташкент, Узбекистан поставя световен рекорд от 208 кг в изтласкването.

През 2023-та Насар за първи път в кариерата си става и европейски шампион за мъже на шампионата в Ереван, Армения. 

Същата година при битов инцидент срязва ахилеса си и повечето прогнози на лекарите е, че той ще отсъства поне 6 месеца. Вместо това обаче Насар се завръща много по-бързо от прогнозите на лекарите. Освен всичко друго в края на миналата година той се завръща на подиума и участва на Световната купа в Доха. Там Насар изумява всички, само няколко месеца след тежката контузия той не само се завръща, а печели състезанието с двубой от 393 кг. и поставя нови рекорди и за мъже, и за юноши. 

Всички тези успехи съвсем логично правя Насар апетитна хапка за арабските страни, които го изкушават с невероятни оферти, които в България няма как да получи. Освен всичко друго Насар дори не беше вземал заплата от два месеца, когато стана европейски шампион в София преди по-малко от месец. Скандалите във федерацията пък са постоянни. 

За безпаричието и драмите във федерацията може да видите тук:

Напук на скандалите и безпаричието - България с четири европейски титли в щангите и абсолютен шампионКарлос Насар стана номер 1 на Европейското по всички показатели

При Насар на крака идват цели делегации и му предлагат да продължи кариерата си под флага на чужда страна, а най-настоятелни са от Бахрейн. Той обаче не иска и да чуе затова и продължава да вдига и да се състезава за България. 

Най-добрият ни щангист Карлос Насар се готви напълно сам и няма никакво доверие на федерацията и дори си осигурява храната сам по време на лагери, защото го е страх да не му бъде сложен допинг в яденето. Това стана, след като в края на 2022-та година почина треньорът на Насар - Илия Илиев. Самият щангист многократно е казвал, че не смята да има друг треньор и дължи всичко на Илиев, който го е изградил като състезател. 

Въпреки тежката контузия, липсата на помощ от федерацията, безпаричието и всичко негативно, което се случи на Насар в последните години той не спира да се бори и продължава да изумява световните щанги. 

Дали обаче в даден момент няма и на него да му писне и да поеме към друга държава? Истината е, че той си е в правото дори и в момента да направи това, но на този етап Насар се състезава и печели титли и медали за България и не смята по никакъв начин да вдига за чужда държава. 

Насар заяви след европейската титла, че за него най-важно е обичта и признателността на хората, която получава постоянно!