Австрийският тенисист Доминик Тийм за втора поредна година ще играе на финала на турнира от Големия шлем Ролан Гарос. Той успя да прекърши световния №1 и шампион от 2016 година Новак Джокович във втория полуфинал с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5. Двубоят започна още вчера, но бе отложен за днес поради дъжда. Лошото време доведе до още едно отлагане, но в крайна сметка завърши със заслужена победа на по-агресивния Тийм. 4-ят в схемата спря серията на Джокович, който се бореше за втория си Ноле шлем – 4 поредни титли от най-престижната верига, макар и не в една календарна година. Джокера спечели Уимбълдън и Ю Ес Оупън миналата година и Открития шампионат на Австралия през тази. Подобно постижение Новак записа през 2016 година, когато за пръв път спечели Ролан Гарос.

Джокович бе далеч от познатото си ниво и показа неприсъща за него нестабилност от задната линия. Сърбинът направи доста грешки, опита по-често да излиза на мрежата, но и това не доведе до промяна. В петия сет той изоставаше с пробив и успя да спаси два мачбола при сервис на Тийм. След това обаче австриецът стигна до победата с нов пробив в последния гейм.

На финала в неделя Тийм ще играе с испанеца Рафаел Надал, който преследва 12-а титла от Роналн Гарос и общо 18-а в големия шлем. Двамата се изправиха един срещу друг в мача за титлата и миналата година, когато Надал спечели убедително с 6:4, 6:3, 6:2.