Мениджърът на Марица (Пловдив) Борис Халачев, който е и член на организационния комитет на Европейското първенство по волейбол за жени и Световното първенство по волейбол за младежи даде интервю за официалния сайт на волейболната федерацията. В него той говори как върви организация на двете най-големи волейболни събития през тази година в България.

– До къде стигна Пловдив с организацията на Европейското първенство?

– Всичко върви по план. Започнаха да се сформират различни екипи съвместно с федерацията. Почти за всяка позиция вече имаме човек, който е наясно какви са задълженията и отговорностите му. Трябва да финализираме някои елементи с ЦЕВ. Като цяло оставащите неща са организационни и са дребни.

– Зала Колодрума вече е домакинствала на Шампионска лига за жени. Какви са отзивите на гостите за арената?

– Съвсем наскоро организирахме турнир, а отзивите от всички отбори бяха отлични. Също много ласкави думи казаха официалните лица. Колодрума е хубава зала и е готова да приеме мачове от най-високо ниво. Сигурен съм, че всички ще се убедят в това по време на Европейското първенство.

– Големият въпрос е дали ще има фенове на трибуните. До колко това пречи на организацията?

– Неприятното е, че нямаме никаква яснота какво ще се случи. И затова работим по два варианта. Възможно е залата да остане празна, което е най-лошото. Може да пуснат 30 процента, може и 50 процента от капацитета. В момента това са догадки. Все пак има време до средата на август и да видим как се развива пандемията.

– Какви са най-сериозните изисквания на ЦЕВ от организационния комитет?

– Най-сложни са новите изисквания, свързани с COVID-19. Трябва да се съобразяваме със ситуацията. Но н крайна сметка такъв е животът и трябва да ги спазваме.

– Президентът Любо Ганев настоя за създаване на локален организационен комитет. Справят ли се хората в Пловдив?

– Отдавна хората в Пловдив са се доказали благодарение на организацията на Шампионската лига в последните години. На много високо ниво са и никой не ме е подвел. Вярвам във всички.

– Вие сте специалист в женския волейбол. Какви виждате шансовете ни на турнира?

– Много важно е да разберем кои съперници ще ни отреди жребият през май. Аз вярвам на момичетата и треньорският щаб. Знам, че ще бъдат подготвени по най-добрия начин. И дано да имат шанса да се класират възможно най-високо. Но жребият наистина е от голямо значение и да видим какви ще бъдат потоците.

– България ще е домакин и на Световното първенство за младежи, което е веднага след Европейското. Възможно ли е организацията на първото да навреди на второто?

– Не мисля. Хората, които ще участват в организацията на световното в София, също са отлични професионалисти. Много събития сме правили заедно и координацията ни е на ниво. Проблеми не може да има.

– До колко българският волейбол ще спечели от двата турнира?

– Имиджово България ще извлече огромни ползи. Голямо доверие е, че нашата федерация получи два толкова сериозни турнира в рамките на една година. Особено за Европейското за жени ще се говори много във волейболните среди. Пловдив ще домакинства включително на четвъртфинал. Това е огромна реклама за българския волейбол.

– Отмяната на Волейболната Купа на претендентите изключва възможността женският ни отбор да се върне в Лигата на нациите. Колко голям удар е това за нас?

– Смятам, че подобни промени в последния момент не са правилни. Всички разбираме ситуацията с коронавируса. Но всяка федерация си прави планове и един месец преди събитията нещата се сменят. Така се промениха и участниците в Шампионската лига. Решенията трябва да се взимат по-рано и да се обмислят от всички страни, защото в такива случаи се създават проблеми.