Академик Пд изигра блестящ мач и разби Черномороце като гост с 95:77 /23:13, 24:23, 14:30, 34:11/ в първия мач от четвъртфиналния плейоф в НБЛ. Втората среща е в неделя от 17 часа в Пловдив и при нов успех отборът на старши треньора Йордан Янков ще се класира за полуфиналите. Евентуална загуба ще означава трети двубой отново в Бургас.

Пловдивският баскетболен тим започна отлично с агресивна защита и много енергия. Той поведе от самото начало и авансът от 4 точки набъбна на 10 в края на първата четвърт. Във втората играта бе по-равностойна и на почивката Академик имаше преднина от 11 точки. Домакините направиха силна трета четвърт и успяха да обърнат резултата, повеждайки с 5 точки преди последните решителни 10 минути. Тогава обаче пловдивчани се върнаха в мача и категорично надиграха съперниците си. Те започнаха със серия от 8:0, след това 19:2 и отказаха противника, след като в заключителните минути вкараха 6 от общо 11-те си тройки за мача. Успеваемостта на Академик в далечната стрелба бе точно 50 процента, а борбите бяха по равно - 42:42. Победителите направиха обаче почти двойно повече асистенции - 22:12.

Това бе първа победа на пловдивския тим над Черноморец след трите загуби в редовния сезон. За пръв път от доста време Академик можеше да разчита на Йере Вуцица и Джахий Карсън и това даде резултат. Васил Бачев бе най-резултатен за победителите с 21 точки, от които 4 тройки. Обрад Томич записа дабъл-дабъл от 15 точки и 12 борби, също по 15 точки имат Тони Гуджино и Джахий Карсън. Дианте Болдуин завърши с 24 точки за Черноморец, Евгени Хаджирусев и Уендел Люис добавиха по 17.