Българин стана европейски шампион по вдигане на тежести! Божидар Андреев грабна титлата в категория до 73 килограма на шампионата на Стария континент в Батуми, Грузия. 22-годишният ни щангист триумфира с двубой от 345 килограма, като в изтласкването постигна нов европейски рекорд - 192 килограма.

В първото движение изхвърляне Андреев остана на трета позиция със 153 килограма след Брикен Чалия от Албания и Ваздим Лихарад от Беларус, но във втората част от състезанието не остави шансове на съперниците си и грабна титлата още с втория си опит. В третия записа рекорда, след като вече си бе осигурил титлата. Това е първо европейско злато за България от 2014 година, когато Иван Марков триумфира в категория до 85 кг.

Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг. Възпитаник е на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

Общият брой отличия с тези в движенията за България на това първенство стана 8 - 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което отрежда второ място на страната ни във временното класиране по нации. До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В кат. 109 кг в събота от 13 ч. българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.