Българския женски отбор раздели  6-14 място на Световната Шахматна Олимпиада, но по допълнителни показатели зае 9-то място с 16 т.- 7 победи, 2 ремита и 2 загуби.

В индийският глад Ченай от 29 юли до 9 август взеха участие  160 женски отбора от цял свят. Олимпийски шампион при жените е Украйна с 18 т.,следвани от Грузия също с 18 т., а трети останаха Индия 1. Нашите момичета в състав Нулгюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова,Виктория Радева и Белослава Кръстева  се представиха повече от достойно ,тъй като всички те са абсолютни дебютантки на такъв висок форум  и не се стреснаха от партитите си със световните сили .

Те бяха поставени под № 15 в стартия списък по ЕЛО,но това не им попречи да играят повече от страхотно! Те могат да съжаляват,че изпуснаха да победят Украйна /едната загуба бе от тях с 1,5-2,5/ като и в двете загубени партии момичетата стояха по-добре на дъската, но напрежението и класата на двете световни шампионки в украинския състав-сестрите Мария и Ана Мизачук си оказаха влияние.

Момичетата ни бяха един от най-младите отбори на първенството  и 10 дни преди Олимпиадата не бе ясно дали въобще ще заминат- нямаше отпуснати средства, нямаха визи,самолетни билети.Докато другите отбори по това време бяха на лагери, водеха подготовка и вече бяха с ушити тоалети и спортни екипи, селекционера ни Петър Арнаудов се занимаваше с осигуряване на средства, визи и т.н.  Момичетата спокойно могат да се нарекат „Шахматен капитал на България“ и в една нормална обстановка на следващата Олимпиада имат всички шансове за медал.

Зад нас останаха държави като Германия, Франция,Холандия, Испания ,Израел,Гърция.

На предишната Олимпиада през 2015 г. отбора ни се класира на 15-то място. Само след седмица момичетата на собствени разноски трябва да заминат за участие на Европейско първенство за жени в Прага.

Доста по-лошо е представянето на мъжкия ни отбор, който замина в доста експериментален състав-без нито един от водещите ни гросмайстори. Момчетата заеха 63-то място със 6 победи и 5 загуби.

Олимпийски шампион при мъжете е отбора Узбекистан с 19 т.,следван от Армения 19 т. , а трети останаха Индия 2.