Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39 отличия от завършилото 21-во Световно първенство по Таекуон-До ITF. В продължение на шест дни пловдивската зала „Колодрума” беше домакин на авторитетния форум, който се състоя във всички дисциплини и категории.  В птоследния ден златните медали се увеличиха с още четири, след като Йордан Стаев на „силов тест” ( чупене) пречупи конкуренцията на 25 състезатели, за да грабне златния медал за втори път в кариерата си. Катрин Гемкова ( 58кг) на спаринг-девойки до 17 години е шампионка на планетата, благодарение на петте си победи по пътя към титлата. Екатерина Иванова ( 45кг) при девойките също до 17 годишни заслужено стана златна медалистка. Елена Недева от днес и тя е на върха в дисциплината ( ветерани- спаринг) до 61 кг.

Сребърни отличия от последния ден на първенството за девойките – младша ( отборно). Екатерина Иванова, Елена Любомирова, Лилия Митрева, Ивет Василева и Ирен Касъклиева загубиха финала от Северна Корея и се качиха на второто място на подиума за награждаване. Ботьо Колев ( 90кг) и Денка Кацарска ( 54кг) при ветераните на спаринг – индивидуално.

Уникален малшанс за националите ни при мъжете – отборно ( спаринг) в полуфинала с Русия. Нашите завършиха наравно ( 2 победи, 2 загуби и 1 равенство) и се наложи шеста среща, която да определи единият финалист по пътя към титлата. Любомир Бакалски излезе за втори път на татамито и водеше до последните 5 секунди, когато след спорно решение на съдиите арбитрите обърнаха резултата в полза на Русия и така България остана само с бронзов медал. По –късно руснаците победиха в спора за златото Гърция с 4:1 гласа. Нашите бяха в състав : Рами Шау, Николай Петков, Любомир Бакалски, Дени Велев и Антон Горелков.

Бронзово отличие и за женския ни отбор на спаринг ( Албена Ситнилска, Любина Лесова, Дина Ел Шарафи, Василена Йорданова , Маргарита Стойчева и Катерина Бейчева) паднаха също от Русия на полуфинал и останаха на третото място в крайното подреждане. В дисциплината „силов тест” ( чупене) женският ни тим ( Амалия Колева, Албена Ситнилска, Катерина Бейчева и Любина Лесова отново спечели бронзовите медали.

Трето място бронз спечелиха Павел Тименов ( +75 кг- юноши, спаринг), Константин Симеонов ( + 75 кг- юноши, спаринг),Иван Тодоров ( +90кг, спаринг), Даниел Николов ( 73кг, спаринг, ветерани), юноши- старша възраст ( спаринг), мъже- ( ветерани, спаринг),Ивет Василева ( 55кг, девойки, спаринг),юноши- младша възраст ( спаринг). Така крайната равносметка от Световното първенство за България е 12 златни , 6 сребърни, 21 бронзови медала !

Доволен съм от цялото ни представяне. Имах много работни срещи и не успях да гледам всичките ни състезатели, но своевременно бях уведомяван за развоя на събитията в залата. Радостното е ,че при младите имаме много медали, което е предпоставка за бъдещи успехи на международни турнири и първенства. Но, искам да благодаря на всичките ми колеги от федерацията, на целия организационен комитет, на доброволците, на работещите неуморно хора за доброто ни представяне като домакини на този форум. Беше много трудно, но се справихме. За първи път в историята на световни шампионати има толкова състезатели и многобройни делегации. Бяхме ангажирали половин Пловдив като хотели, автобуси и човешки потенциал. Специално искам да отбележа и изключителната работа на моя колега и вицепрезидент на нашата федерация Костадин Димитров . Успоредно със служебните му ангажименти като кмет на район „Тракия”, той беше винаги  на разположение относно организацията и решаваше нещата положително, каза президентът на БФТаекуон-До Марио Богданов, който беше преизбран на конгреса на централата за нов мандат като вицепрезидент на Световната федерация – ITF и повишен в 8-ми дан.

На завършилия шампионат в Пловдив участваха 1588 състезатели от 80 държави. Специалният талисман на първенството -  актьор, облечен като пандата Кунг Фу По, беше част  и от церемонията по награждаване на призьорите и закриването на форума , като спечели симпатиите на спортистите  и зрителите по трибуните.