Ръководството на Академик Бултекс 99 пусна отворено писмо като реакция на отговора на шефа на съдийската комисия Владимир Цеков. Припомняме, че от пловдивския баскетболен клуб поискаха оставката на Цеков, който бе старши съдия на мача с Рилски спортист за Купата на България в Пловдив. Студентите загубиха с 13 точки, след като бяха победили в Самоков с 12 точки и не можаха да се класира за финала. Шефовете на пловдивския тим разпространиха видео със съдийските грешки, с които смятат, че са били грубо ощетени в мача. Клубният президент Васил Врачев пък разкри, че Цеков му звънял преди и по време на двубоя.

В отворено писмо съдийският шеф заяви, че фактите с телефонните му обаждания са манипулирани и те били във връзка  със затворен булевард и търсене на начин да се стигне до залата за двубоя, както и с недостатъчната охрана за съдиите на мача. Също така Владимир Цеков каза, че е готов да си подаде оставка веднага щом Васил Врачев докаже, че е поискал нещо друго от него с обажданията си.

Ето и отвореното писмо на Академик Бултекс 99 по повод отговора на Цеков:

Нека г-н Цеков да не измества акцента от основната причина, поради която организирахме пресконференцията и поискахме оставката му. А тя е некоректното съдийство по време на мача с Рилски спортист в Пловдив от полуфиналите на турнира за Купата на България. Мачът бе ръководен от трима от най-опитните съдии в България, начело с г-н Цеков. Всеки може да сгреши, но имаше фрапантни грешки, които реферът не е допускал и преди 20 години, когато е стартирал съдийката си кариера. Това ни навежда на мисълта, че съдийството на срещата е било ръководено от задкулисни мисли. А какви са те - знаят само реферите на мача. Правим всичко това, не за да променим миналото, а за да предизвикаме някаква промяна за в бъдеще. Разпространихме видеозапис на срещата, от който всеки може да си направи съответните изводи. Очаквахме г-н Цеков да коментира фрапантните грешки в ръководенето на мача като отменения кош на Маравич, неотсъдените крачки на Джетър и извадената топка на Дурчев, а не дали някой е искал нещо или не. Човек, който няма гузна съвест говори за истинския проблем. Поискахме оставката на г-н Цеков заради съдийството на мача с Рилски спортист, а не заради това, че е звънял по телефона на Васил Врачев. Този път няма да позволим всичко да отмине за три дни.