Детският футболен отбор от пловдивския квартал Столипиново „Осанна“ не получи картотека за първенствата при подрастващите тази есен. Причината – стадион „Рома“, който не отговаря на изискванията, а е посочен от клуба за домакинските си срещи. За проблема алармира нигерийският бивш футболист и пастор Филипс Шегун, който от години учи на футбол децата в квартала и има договор с район „Източен“ за упражняване на благородната си дейност.

Бяхме решили отново да включим отбора в първенството след толкова години отсъствие. Беше ни отказано да картотекираме момчетата, поради стадион „Рома“, който сме посочили за домакинските ни мачове. Стадионът се намира в махалата и е единственият, с който разполагаме. Няма построени съблекални, но пък това което ние предлагаме са две помещения на няколко метра от стадиона. За съжаление от Зоналния Съвет на БФС Пловдив отказват да приемат това, с което разполагаме, заяви пред медията ни Филипс Шегун.

За друг стадион мислим, търсим варианти, но за сега няма такъв. А и ако излезем извън квартала, някак си се губи идеята за "отборът на махалата". Разбира се че искаме децата да играят и ще търсим друг вариант, без значение от неудобствата за нас. Все пак всичко го правим в името на децата. Но все пак не мисля че беше редно да ни се откаже да картотекираме децата. Щеше да бъде почтено, ако ни бяха казали: "Картотекирайте момчетата, но си намерете друг терен, за да не бъдете дисквалифицирани домакинските ви мачове и присъждани служебни победи на гостите ви." Трябваше да заведем момчетата на преглед, отменихме го заради картотеките. Ходи им обяснявай на децата какво става. Познават ни добре, няма да ни е за пръв път да играем в първенствата, допълни треньорът.

Председателят на Зоналния съвет към БФС Димитър Енчев бе категоричен, че няма как да заобиколи наредбите и законовите разпоредби и да позволи отборът да играе домакинските си срещи на въпросния стадион.

Не е възможно да пренебрегнем заповедите и нормите, които са поставени. Все пак на стадиона няма съблекални, ток и вода, няма възможност и за охрана. Трябва да се грижим за здравето на децата. Има достатъчно време да се реагира и да се намери друг стадион, на който отборът да играе срещите си. Напълно благоразположени сме към тези деца и искаме те да играят. Готови сме да съдействаме с изработването на програмата така, че да ги вместим в графика на друг стадион. Няма как да издадем лиценз на стадиона, при положение, че липсват необходимите документи от Общината и няма необходимите условия, посочени в наредбите на БФС, каза Димитър Енчев.

Нигериец учи децата от Столипиново на футбол и християнски ценностиБившият нападател Филипс Шегун обича малките като свои, те го наричат „татко"