Пловдивската надежда в тройния скок Александра Начева ще се опита да спечели златото на предстоящата младежка олимпиада в Буенос Айрес при нов регламент на провеждане на състезанието. То ще се състои в два дни – на 13 и на 16 октомври, като на практика няма да има квалификации и финал, а всички ще участват до края. В двата дни всички състезателки ще направят по 4 опита и след това за класирането се взима най-добрият опит от първия и от втория ден.

Настроението е супер, изпращането е уникално, чувствам се много подготвена, каза световната шампионка в тройния скок за девойки до 20 години на летище София преди заминаването. Има достатъчно време за аклиматизация. Гоня златен медал и го очаквам. Новият регламент не ме притеснява, дори се радвам, че ще опитаме нещо ново, завърши пловдивчанката, която прави забележителен сезон.

На добро класиране се надява и пловдивската плувкиня Диана Петкова, която също е сред 24-те ни участници в Буенос Айрес. Състезателката на Ботко Трендафилов ще стартира в три дисциплини - 50 и 100 метра свободен стил и 50 метра бруст.

Искам да си подобря личните времена, да се насладя на изживяването. Участвах на Европейските игри в Баку 2015 и имам големи очаквания за цялото състезание. То е по-различно от световни и европейски. Тренирах цяло лято, сезонът се удължи доста, беше ми доста тежко, но вече съм много развълнувана и мисля, че съм готова. Ако подобря личните си рекорди, това може би ще доведе до финал. Амбицията ми е финал на 50 метра свободен стил. Мисля, че мога да успея, ако всичко е наред. Най-важното е да се забавляваме и да реализираме това, за което сме тренирали. Една от олимпийските шампионки от 2016 г. е мой набор, състезателките са много силни, каза Петкова пред Sportal.bg на летище “София”.

Тя се надява емоциите и еуфорията този път да й повлияят положително: До момента емоциите на големите форуми не ми се отразяваха добре, но се надявам, че след толкова натрупан опит на световни и европейски ще съм по-спокойна. Тръгвам с различна нагласа, вече съм по-спокойна. Мисля само за себе си и своето представяне. Надявам се този път да е положително. Има време да се аклиматизираме.

Сред българските спортисти на младежката олимпиада има още двама пловдивчани – стрелците на АКСС Тракия Кирил Киров и Пламен Емилов.